Успех студената Машинског факулта на такмичењу "Хидроконтест 2017"

Тим студената Машинског факултета постигао је велики успех на међународном такмичењу "Хидроконтест 2017" (Hydrocontest) у Сен Тропеу, у Француској, и поред освојеног другог и трећег места у две такмичарске дисциплине, у Београд доносе и "Хидроконтест спирит" награду. 

"Хидроконтест" је такмичење које окупља студенте бродоградње из целог света, са циљем истраживања и промоције енергетске ефикасности пловила, а студенти имају задатак да самостално испројектују и израде једно или два пловила и да се са њима тркају са пловилима других тимова у три трке: превоз тешког терета (200 кг на 400 м), превоз лаког терета (20 кг на 600 м) и трци издржљивости, саопштио је Машински факултет.

Тим студената тог факултета, под именом "Confluence Belgrade" (Београдско ушће), наступио је са два брода симболичног назива - "Сава" који је ушао у финале трке за превоз лаког терета, али је због проблема са електроником, заузео друго место и "Дунав", који је у трци пловила за првоз тешког терета освојио треће место. 

"Дунав" је дугачак 3,3 м, широк 0,57 м, носи 200 кг терета и има максималну брзину од око 10 километара на час. Други брод "Сава" има дужину од 2,4 м, ширину 0,55 м, носивост 20 кг и постиже брзину од око 19 километара на час. 

На такмичењу, које је трајало од 4. до 11. септембра, пројектовање и израда пловила су важан део задатка, али прави изазов су свакако трке. 

Сви учесници од организатора добијају електромотор снаге 1.200 W. Међутим, које ће пловило бити најефикасније, зависи искључиво од вештине студената да испројектују и направе брод са најбољим хидродинамичким карактеристикама. Осим тога, оцењују се и најбоља иновација, дизајн, еколошки дизајн, комуникација, промоција тима и слично, наводи се у саопштењу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво