Академија поводом страдања у Срему 1942. године

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се у позоришту "Добрица Милутиновић", у Сремској Митровици, на академији одржаној поводом 75 година од страдања становништва Срема у Другом светском рату.

Уз подсећање да је истих оваквих септембарских дана 1942. године, Срем био завијен у црно, када је злогласна усташка казнена експедиција коју је предводио Виктор Томић, за једва месец и по дана убила више од 6.000 невиних, председник Мировић је нагласио да је вечерашњи скуп прилика да се с најдубљим пијететом, још једном наклонимо њиховој жртви, саопштила је покрајинска влада.

"Вечно сећање и најдубље поштовање је најмање што смо сви ми заједно дужни жртвама једног обезљуђеног и страшног времена. То је дуг који према њима има свако поколење нашег народа", казао је Мировић додајући да је фашизам, чије су невине жртве били и становници Срема, био најгора пошаст не само минулог 20. века, него целокупне историје људског рода.

Он је навео да то важи за сваку његову монструозну варијацију, укључујући и усташтво, те да је зато је веома важно да се свима онима који би данас да прекрајају историју поручи да џелате не могу да претворе у жртве, нити злочинце у праведнике.

Обраћајући се онима који су пре седам деценија поразили фашизам, чији су највиши идеали били слобода и равноправност свих народа и њихово право да буду своји на своме, председник Покрајинске владе је нагласио да су то идеали за које се Србија и српски народ боре и данас.

"Победа у тој борби, за коју су нам можда више него икада раније потребни храброст, одлучност и унутрашње јединство, наша је заједничка обавеза. И према жртвама утканим у слободу коју данас имамо, и према херојству свих наших предака, и према генерацијама које ће доћи иза нас и којима морамо да оставимо слободну, стабилну и просперитетну Србију", поручио је Мировић.

На академији "Да се не заборави", борцима, члановима породица бораца и другим угледним гостима, обратили су се и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер и учесник НОБ-а Богдан Танкосић.

број коментара 0 Пошаљи коментар