Почело мерење брзине, за два и по часа кажњена 24 возача

На ауто-путу Шид–Шимановци почело је мерење средње брзине возила. На наплатној станици Шимановци за два и по часа кажњена су 24 возача, од којих је 21 странац.

Заменик начелника Саобраћајне полиције Бобан Милинковић рекао је новинарима, на рампи Шимановци, да је мерење средње брзине на ауто-путу, иначе, почело у понедељак, 4. септембра, и да ће накнадно из система бити обрађени подаци и кажњени возачи који су прекорачили брзину, а да од данас саобраћајна полиција кажњава на наплатним рампама.

Како је рекао, од 24 кажњена возача само су три држављани Србије, а 21 је странац и од тога су тројица у скраћеном поступку процесуриана пред надлежним прекршајним судом, док су остали платили казне по прекршајном налогу.

"Углавном су прекорачења била до 40 км на час од дозвољене брзине", навео је Милинковић.

Додао је да су три прекорачења била због брзине изнад 160 километара на час.

Милинковић је рекао Танјугу да би до краја године требало на свим ауто-путевима у Србији да проради тај систем контроле и кажњавања возача на основу мерења средње брзине возила.

"Од понедељка је почело израчунавање просечне брзине кретања на деоници ауто-пута Шид–Шимановци. Данас смо на Шимановцима применили начин вршења контроле користећи могућност да се онлајн добију подаци о прекорачењу просечне брзине", навео је Милинковић.

"У свим наплатнм станицама се налази по један полицијски службеник и, када се појави возило које је прекорачило дозвољену брзину, том возачу се узимају документа и он се санкционише", објаснио је Милинковић.

На питање да ли постоји одређена толеранција при кажњавању, Милинковић каже да је свако кретање брже од 120 километара на час на ауто-путу прекршај по закону, али да свакако приоритет у раду Саобраћајне полиције неће бити возачи који се крећу брзинама од 121 и 122 километра.

"Кажњавање ће ићи од највећег ка мањим прекорачењима, како би санкционисали све оне који екстремно крше прописе", нагласио је заменик начелника Саобраћајне полиције.

Саобраћајна полиција, како каже, очекује смањење просечне брзине кретања возила на ауто-путу и смањење броја прекорачења брзине.

"Нека истраживања показују да, уколико се брзина кретања смањи само за два одсто, број незгода са настрадалима смањује се за најмање пет. Очекујемо и мање несрећа и лакше последице у незгодама на ауто-путу", навео је Милинковић.

Додаје да је медијска пажња била усмерена ка мерењу просечне брзине, која је пробно кренула већ почетком августа, и да је и то дало резултате.

Тако се, истиче, на деоници Шид–Шимановци, која је веома оптерећена током летње сезоне, у августу није догодила ниједна незгода са настрадалим лицима, а није било ни повређених.

Милинковић наводи да је потписан споразум са "Путевима Србије" и преузимање података ће почети наредне недеље, тако да ту не постоје више никакве правне сметње за реализацију тог задатка.

Нагласио да нема везе да ли ће возач имати картицу или не на излазној наплатној станици и да се свакако мери просечна брзина, тако да возачи не могу да се "изваде" ако кажу да су, на пример, бацили или изгубили картицу или да имају таг уређај.

Објашњава да када се у кабини на наплатној станици утврди да је возило ишло већом брзином од дозвољеном уз признаницу изађе додатни слип са подацима о времену и месту уласка и изласка, дужини деонице, просечној брзини у километрима на час и метрима у секунди.

Полицијац узима документа од возача који мора да паркира возило поред пункта, након чега га кажњава.

Када је реч о електронској наплати путарине односни возачима са таговима, Милинковић додаје да они данас нису заустављани и да ће они који су прекорачили бити процесуирани током наредне седмице.

Возачи који су прекорачили ограничење су углавном изненађени.

"Нисам знала да је данас почело кажњавање, мислила сам да је од 1. септембра, али сам после чула да то још није кренуло, али ето, сад сам сазнала. Идем из Шапца и просечна брзина ми је била 148 километара на час. Казна је 5.000 динара, а ако платим у року од осам дана, биће 2.500", рекла је Танјугу кажњена Шапчанка.

Такође, на ауто-путу остају пресретачи и Милинковић је најавио да ће их бити још више, пошто је планирана нова набавка пресретача.

Користиће се и ручни радари за мерење брзине на ауто-путу.

Милинковић је потврдио информацију из медија да је јуче пресретач ухватио Турчина који је код Ниша возио преко 200 километара на час.

"Циљ мерења средње брзине није санкционисање већ одвраћање возача од намере да прекораче брзину. Пример за то је господин из Хрватске који је јутрос имао просечну бризину од 171 километар на час и који је пошао на састанак у Лесковцу и који би свакако, да није заустављен, до Лесковца направио низ прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања", нагласио је Милинковић.

Предвиђене казне за прекорачење брзине до 140 километара на час су 3.000 динара, затим од 140 до 160 километара на час 5.000 динара, с тим што ће те две казне бити преполовљене ако се казна плати у року од осам дана.

Када је реч о прекорачењу брзине од 160 км на час, обавезено је поступање пред судом и изричу се казнени поени и заштитна мера за управљање возилом.

Тако је за прекорачење до 180 км на час предвиђена казна од 6.000 до 20.000 динара и три казнена поена и месец дана забране управљање возилом, затим за прекорачење веће од 180 до 200 км на час 15.000 до 30.000 динара, три месеца забране и шест казнених поена и за прекорачење веће од 200 км на час 14 поена, осам месеци забране и казна од 100.000 до 120.000 динара.

Што се тиче наших држављана, односно лица која имају стално пребивалиште у Србији, њих ће или заустављати полицајац на наплатној рампи или ће на кућну адресу стизати упит - ко је управљао возилом одређеног датума у одређено време и према лицу које именује власник спроводиће се даљи поступак.

Странци се искључиво заустављају на самим наплатним рампама.

Процедура је таква да се њима одузима привремено путна исправа док не измире новчану казну ако је мало прекорачење или док дежурни судија према њима не спроведе одговарајући поступак.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво