Упис Рома у матичне књиге

Доношење Закона о признавању правног субјективитета веома је битно за Роме како би се уписали у матичне књиге и добили лична документа.

На представљању пројекта УНХЦР-а "Упис Рома у матичне књиге", саопштено је да је упис Рома у матичне књиге и добијање личних докумената веома битно за њих, како би се онемогућила њихова злоупотреба. 

Од фебруара 2008. године, у 11 општина у Србији од предвиђених 20, Ромима расељеним с Косова и Метохије, повратницима из Западне Европе и домицилним Ромима пружа се бесплатна правна помоћ и омогућава накнадни упис у матичне књиге рођених.

Чланови невладине организације "Праксис" у протеклих шест месеци обишли су 36 ромских насеља у Шапцу, Крагујевцу, Краљеву, Врању, Лебану, Владичином Хану, Крушевцу, Прокупљу, Новом Саду, Зрењанину и Пожаревцу где су идентификовали 265 лица која нису уписана, од којих је 195 деце.

Извршни директор "Праксиса" Иванка Костић истакла је да процес регистрације отежан због поступка прибављања неопходних доказа, који трају и прилично коштају, наводећи пример ДНК анализе која кошта 500 евра.

Костићева  је истакла да је због тога значајно јавно заговарати проблем правно невидљивих лица како би се држава и надлежне институције укључиле у процес остварења уставног права на правни субјективитет.

Подршка напорима Владе 

Шеф УНХЦР-а у Србији Ленарт Коцалаинен поздравио је изјаву потпредседника Владе Божидара Ђелића да ће Србија издвојити 1,2 милијарде динара из буџета за идућу годину за побољшање услова живота Рома, као и напоре Министарства за људска и мањинска права на доношењу закона.

Коцалаинен је указао и на проблем ромских насеља у Србији јер, с обзиром на то да немају адресу боравка, Роми немају ни личне карте.

Према подацима УНИЦЕФ-а, пет одсто ромске деце у Србији није регистровано на рођењу, а од укупног броја деце 99 одсто у Србији има крштеницу, што указује да неколико хиљада деце није регистровано чиме се отвара могућност за њихову злоупотребу.

"Регистрација по рођењу је основа за осигурање поштовања свих права детета", рекао је координатор УНИЦЕФ-а Оливер Петровић.

Петровић је рекао да из тог права проистичу сва остала права деце: на здравствену заштиту, социјалну заштиту, на образовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво