Сваке треће недеље у месецу бесплатни прегледи

Сваки други становник Србије има висок притисак, а хипертензија је све чешћа дијагноза и код деце и код младих. Министарство здравља зато покреће пројекат бесплатних прегледа, када ће сваке треће недеље у месецу бити организовани бесплатни превентивни прегледи за све грађане.

Министар здравља Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће се са бесплатним прегледима кренути у недељу, 17. септембра, када ће се грађанима мерити шећер, крвни притисак, радиће се ЕКГ.

Бесплатни прегледи обављаће се у свим општим болницама у Србији, четири клиничко-болничка центра у Београду, као и клиничким центрима у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Од осам до 16 часова биће, каже министар, организовани превентивни прегледи за све грађане, без обзира на то имају ли књижицу или не.

"Гледаћемо да то и 'спустимо' на домове здравља. Хоћемо да укажемо људима да имају проблем, да крену са лечењем", нагласио је министар здравља.

Сваког месеца ће, напомиње, моћи да се ураде друге дијагностичке процедуре.

Следеће недеље са министрима просвете и популационе политике, министар здравље ће обилазити школе како би се деци указало да воде рачуна о свом здрављу.

"Морамо да покушамо да им избацимо да приоритет буду компјутери и да их натерамо да не једу нездраву храну. Идемо са предавањима о здравственој заштити, да их склонимо од брзе хране, масног", навео је Лончар.

Одговарајући на питање шта урадити да се унапреди квалитет рада у унутрашњости, министар здравља је рекао да ће стручњаци са својим колегама ићи у унутрашњост како би се, каже, у целој Србији радило као и у Београду.

Лончар истиче да ће се ускоро набавити најновија верзија сајбер ножа.

"Дошли смо у ситуацију да имамо новац. То је нож за кичму, много је прецизније зрачење, мање се остаје у болници", нагласио је Лончар.

Када је реч о повећању плата, Лончар је рекао да не жели да прича о процентима за повећање плата у здравству, али је рекао да ће "на здравство свакако отићи највише".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара