Српски мед и трутови

Српски пчелари се ових дана у Истанбулу боре да постану домаћини Светског конгреса пчеларства. На домаћем терену се боре за квалитетан мед, против крађе кошница, тровања пчела и за већу помоћ државе. У Србији, где је најбољи мед на свету, регистровано је око 900.000 кошница, о којима брине више од 15.000 пчелара.

Мед је сладак, здрав и има високу цену. Али како чаша меда иште чашу жучи, тако и пчелари осећају горак укус несигурног пласмана производа, а од крађе кошница и тровања пчела не могу чак ни да се осигурају. Саши Грубићу нестало је 30 пчелињих друштава.

"Најмања штета је 150 евра по друштву, ако не рачунате свој рад. Изгубио сам и друштво и приход од следеће године. Пријавио сам надлежној полицији са тог подручја. Наравно, после тога ништа није било, нико ми штету нeће надокнадити", каже пчелар и ветеринар Саша Грубић.

И за тровање пчела, углавном, кажу пчелари, нико не одговара. Само пре неколико дана запрашивање амброзије испразнило је око 1.000 кошница у околини Бачке Тополе.

"Пчела се жива распада. То је толико токсично да не знају куда ће, падају. Могу мислити колико је пчела страдало док нису дошле до кошница", прича Радомир Ивковић из Удружења пчелара "Бачка Топола".

Ако успеју да сачувају пчелињаке пуне и здраве, остаје им да дођу до купаца и извоза. Само Европска унија произведе око 250.000 тона годишње, а увезе готово још толико.

"Највећи проблем пчелара у Србији је присуство великог броја фалсификата меда на тржишту. Влада је препознала, формирала штаб који се тиме бави, резултати су значајни, али далеко од оног коначног циља да фалсификата више не буде", каже Родољуб Живановић из Савеза пчеларских организација Србије.

"Ту велики део треба да ураде сами пчелари, да се организују, да покушају да заштите своје производе и све. Министарство може путем своје пољопривредне инспекције да контролише пчелиње производе на тржишту и да кажњава оне који стављају фалсификоване производе на тржиште", каже саветник министра пољопривреде Радивој Надлачки.

Од меда је ипак важније што пчела опрашује 60 одсто биљног покривача на земљи, кажу пчелари.

Највећу корист од опрашивања имају пољопривредници чије су њиве и воћњаци у близини кошница. Род им је већи и квалитетнији, а профит се мери стотинама евра.

Држава пчеларство помаже са 720 динара по кошници, органску производњу са 1.008 динара, а субвенционише куповину пчеларске опреме од 50 до 65 одсто. Пчелари позивају на још обухватнији приступ, као што је, између осталог, формирање сектора у оквиру Министарства и враћање пчеларства као једног од образовних смерова у школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара