Љајић о незаконитом отпуштању

Инспекција рада обавила је 756 надзора у фирмама због сумње да је било незаконитог отпуштања радника и утврдила да има и таквих случајева, изјавио је министар Расим Љајић и најавио да ће резултати те анализе бити објављени највероватније у понедељак.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић је рекао је да се у досадашњим активностима инспекције рада може лако уочити да су неки случајеви отпуштања били незаконити.

Љајић је навео да су поједини радници добијали отказе усмено, као и да су неки власници приватизованих фирми прекршили обавезу да раднике не отпуштају у периоду одређеном уговором.

"Инспекција рада наставиће надзор свих случајерва где постоје индиције да су отпуштања незаконита или на основу пријава радника", рекао је Љајић.

Социјално-економски савет у децембру   

Реална могућност да се после Нове године повећа износ исплата топлог оброка и регреса зависиће од ефеката светске економске кризе у Србији, изјавио је Љајић.

Према његовим речима, Социјално-економски савет ће се састати још једном у децембру и тада ће бити дата коначна оцена о проширеном дејству Општег колективног уговора и његовој примени.

"Основни циљ је да се очува економска стабилност", рекао је Љајић и нагласио да ће примена тог уговора зависити од светске економске кризе.

Љајић је 6. новембра потписао Одлуку о проширеном дејству Општег колективног уговора, а репрезентативни социјални партнери Анекс Уговора којим се обезбеђује то дејство.

Анексом је предвиђено да се запосленима у Србији од Нове године исплаћује накнада за топли оброк и регрес за годишњи одмор. 

Висина топлог оброка утврђена је на 15 одсто од просечне зараде у Републици, а регрес 75 одсто те суме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи