Мали Југослав једини предшколац у Горњој Белој Реци

На подручју Школске управе Ужице, која покрива територију 10 општина Златиборског округа, ове године уписано је 140 првака мање него лане. Пад броја ученика бележе готово све градске и сеоске школе. Иако се поласку у школу радовао због другара, петогодишњи Југослав Ремовић по свему судећи биће једини ђак издвојеног одељења четвороразредне школе "Вук Стефановић Караџић" у Горњој Белој Реци.

До шест километара удаљене школе довезли су га родитељи, а испред ње, уместо старијих другара, добродошлицу му је пожелела учитељица.

Кратко упознавање, збуњеност и страх од непознатог, у лепој и светлој учионици школске зграде обновљењене 2000. године, заменила је искрена, дечија радост због ђачког прибора.

"Радим већ пест година у овој школи. У почетку је ту било десетак ученика у сва четири разреда, плус предшколци. Данас је, нажалост, ту један ученик. Шта ће даље бити и како ће се развијати школство, бар у овој школи, неизвесно је", прича учитељица Ивана Гредељевић.

У ишчекивању друштва, Југослав ће се привикавати на школу, учити како се правилно седи, држи оловка, црта и пише и то у школи у коју је његов отац стизао пешке, и у друштву другара.

"Било је 40 ђака у школи када сам ја ишао. Радиле су две учитељице, биле су обе учионице пуне. Било је пуно деце, а ето шта је сад, дошло време да нема више ко да иде у ту школу", прича Милан Ремовић.

Југослављева мајка Љиљана Ремовић објашњава да од куће до школе има шест километара, а до Јасенова осам.

"Ове године мора овако да прође – да га возимо и да га чекамо, враћамо, јер он не може сам", додаје Љиљана.

У три издвојена одељења у матичној школи у Јасенову, која је некада радила у две смене и имала интернат, наставу сада похађа 35 ђака и петоро предшколаца.

Уз нову организацију и погодности за децу и родитеље, како кажу, настојаће да сачувају одељење у Горњој Белој Реци и ускоро доведу друштво за Југослава.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво