Нови прописи за више беба, већа права за мајке са села

Мајке које живе на селу и раде у пољопривреди до сада нису имале надокнаду за време породиљског боловања и друга права која имају запослене мајке у Србији. Нови Закон о финансијској подршци породицама са децом требало би то да промени и изједначи их са запосленим мајкама. Осим тога овај пропис донеће и знатно веће накнаде за рађање деце.

Од када је свануло Вероника Томић је на ногама. Након што збрине стоку, скува ручак, поспреми кућу, чека је троје деце да им се посвети. Тако, каже, пуни батерије за напоран рад.

"Одрицања су огромна, нема одмора, нема болести, нема празника. Подела послова не постоји, нема мушких и женских послова, сви радимо све", каже Вероника.

Жене које раде на селу углавном су, показује пракса, више него у градовима, економски зависне од мушакарца. Ту слику пољопривредница треба да промени нови Закон о финансијској подршци породицама са децом.

"Сада свака осигураница, дакле она која је у пољопривредном домаћинству а најмање је две године пре порођаја имала здравствено осигурање, она стиче потпуно иста права као жена која ради у привредном субјекту у јавној институцији. Изузетно је значајно и то да је обухват жена до којих долазе финансијска средства већи. То су пре свега оне жене које раде привремене и повремене послове најмање 18 месеци, жене које су ангажоване уговором о делу – оне се потпуно изједначавају са оним женама, оним мајкама које су заправо у сталном радном односу", објашњава министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић.

Осим тога, демографи саветују – како би се подстакао наталитет треба да се повећају финансијска средства при рођењу детета.

Нови прописи предвиђају: Породице би од следеће године требало да добију једнократну помоћ за прво дете од 100.000 динара. Према најавама, повећаће се додаци и за друго, треће и четврто дете. Удружење "Родитељ" имало је и своје предлоге.

"За друго и треће дете није много подигнут лимит. Ту је, међутим, један од проблема на који смо ми указивали, али није усвојено – да се за друго и треће дете исплаћују у 12 рата, а не 24 зато што када то поделите на 12 рат,а та месечна рата има смисла за све оне потребе мајке када се породи, када дође дете у кућу", рекла је Гордана Племић из Удружења "Родитељ".

Уместо повраћаја ПДВ-а, новим законом предвиђена је једнократна накнада сваком новорођенчету од 5.000 динара. Надлежни сматрају да је то решење правичније него повраћај ПДВ-а.

"Само они родитељи који су се просто снашли, имали времена да прикупе рачуне, да сачекају мало по редовима, добијали су повраћај новца. Сада у овој ситуацији просек од укупне суме новца која је на располагању биће око 5.000 динара за сваку бебу и мислимо заиста да је то неупоредиво коректније", истиче министарка Славица Ђукић Дејановић.

Да се о Закону, на Влади, изјасне ресорни министри очекује се за неколико недеља, да га бране пред посланицима до краја године. Од 2018. требало би да се примењује.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво