Уручени уговори за доделу грађевинског материјала избеглицама

У оквиру Регионалног стамбеног пројекта (РСП), уручени су уговори за доделу 302 пакета грађевинског материјала за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Београда.

Пакети грађевинског материјала, у вредности до 9.000 евра, у оквиру потпројекта 3, чија је укупна вредност 13,64 милиона евра, обезбеђени су донаторским средствима, првенствено Европске уније и САД, у оквиру трећег потпројекта РСП Србије, саопштено је из Комесаријата за избеглице.

Свечану церемонију доделе пакета у Установи културе "Вук Стефановић Караџић" отворио је Ивица Дачић, који је и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Србије.

"Циљ програма, који је регионалног карактера и обухвата БиХ, Црну Гору, Хрватску и Србију, има да, када се прикупе довољна средства, а процењује се да буде 500 милиона евра да више неће бити особа са статусом избеглице. То значи у Србији да треба да решимо стамбени проблем за 17.000 породица, на чему се активно ради. Већ је више од 100 милиона евра у функцији решавања тог проблема", објаснио је Дачић.

Он је позвао све којима је потребна помоћ да се пријаве за овај програм како би се решио проблем избеглица.

"У току је изградња 235 станова у насељу Овча, 69 породица је збринуто у сеоским кућама, 49 монтажних кућа је подигнуто, а данас је 302 породице добило грађевински материјал", указао је Дачић.

Он је рекао да су рокови веома кратки и да то значи да би у наредних неколико година требало да се реши пробелм свих 17.500 породица.

Указао је да то, међутим, зависи од донатора, и да би требало да добијемо још пара од међународне заједнице.

Подвукао је да се, када је реч о помоћи, ради о бесповратној помоћи.

Порука хуманости и одговорности

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да РСП треба да буде порука примењене хуманости међународне заједнице и одговорности наше државе да учинимо све да живот избеглица, који је био несумњиво тежак, учинимо бољим и једноставнијим са изгледама за бољу бдуцухност.

Подсетила је да се ЕУ зна да је приватна имовина светиња, што се не доводи никада у питање.

"Нажалост, знате да је тешко стећи, али и изгубити оно што сте стварали и улагали. Зато је Влада, са партнерима, поставила као приоритет да нађемо средства и у разумном року да обезбедимо замену за оно што сте оставили где сте живели и што вам је отето", казала је она.

Најавила је да ће врло брзо потписати још један уговор, седми пакет РСП, у вредности од 9,2 милиона евра, као и да се нада да ће у наредном периоду поћи за руком да се реше проблеми великог броја породица.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић казао је да се данас завршава један велики део потпројекта 3 који је вредан 13,6 милиона евра, а који се односи на избеглице које су у Београду.

Указао је да је у току изградња "сјајног насеља" у Овчи, које би требало у новембру бити готово.

Према његовим речима 555 породица најдиректније је потпомогнуто у Београду.

Посебно је захвалио донаторима, Влади Србије и граду Београду, али пре свега избеглицама које добијају подршку што су имале стрпљења и поверења – стрпљења да чекају 20 година и поверења да ће им се помоћи.

Најавио је да ће министарка Јоксимовић потписати још један уговор о потпројектима 7 и 8, који ће врендост помоћи подићи на 120 до 140 милиона евра до краја ове године.

"На тај начин проблем преко 11.000 породица биће решен у наредне три године", нагласио је он.

"Важан дан за УНХЦР у Србији"

Шеф представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер рекао је да је ово важан дан за УНХЦР у Србији.

Он је подсетио да та организација спроводи програме интеграције и локалне интергације за избеглице преко 20 година у сарадњи са државним органима Србије.

"Користећи нашу стручност и експертизу, заједно са ОЕБС-ом имамо улогу надзора и пратимо избор корисника у важном процесу регионалног стамбеног збрињавања", објаснио је ССодер.

Он је истакао да је најважније да се избеглицама помогне да превазиђу све тешкоће и започну у Београду нови живот, за који се нада да ће бити успешан.

Присутнима се обратио и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, заменик генералног директора Развојне банке Савета Европе Штефан Селен, те и шеф мисије ОЕБС-а Андреа Орицио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво