Европска комисија похвалила царину Србије

Србија је остварила значајан напредак у области царина, у оквиру испуњавања захтева Споразума о стабилизацији и придруживању, саопштила Управа царина, позивајући се на извештај ЕВропске комисије.

У области царина током протекле године постигнута су важна побољшања, наведено је у годишњем Извештају Европске комисије о напретку земаља кандидата или потенцијалних кандидата.

Према том извештају напредак се истиче у вези са усаглашавањем домаћих прописа са европским, реорганизацијом царинске службе уз оснивање нових организационих јединица ради ефикаснијег рада и усвајањем стратегије за управљање ризиком.

Поред тога, истакнут је велики помак и у примени стратегије и плана за интегрисано управљање границом.

"Веома смо задовољни позитивном оценом Европке комисије о нашим досадашњим активностима", рекао је директор Управе царина Предраг Петронијевић и додао да управи предстоје важне активности на унапређивању стања у областима инфраструктуре, царинских процедура и људских ресурса.

Европска комисија је објавила и документ, Стратегија проширења и главни изазови 2008.-2009., у коме су изнете сличне позитивне оцене у вези са стањем досадашњих реформи српске царинске службе.

Истакнуто је да је највећи напредак забележен у области изградње административних капацитета, да је унапређена инфраструктура граничних прелаза и да су царински приходи наставили да континуирано расту.

Препоручено је да се у наредном периоду дефинишу стратегије за информационе технологије и обуке запослених, као и да се предузму даљи напори у побољшању инфраструктуре и усаглашавању са праксом ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво