Сутра почиње школска година – информатика обавезан предмет

Уз електронски дневник, информатика и рачунарство ће бити обавезан предмет од петог разреда. Колико су наставници и школе, али и ученици и родитељи, спремни за нови предмет?

Наставници у улози ученика, припремају се за почетак нове школске године. Вежбају да стечена знања и нове садржаје информатике представе својим ђацима на прихватљив и занимљив начин.

"Наставници пуни елана улазе у нову школску годину рада на рачунару и обука је веома успешна, ти нови материјали подједнако су направљени за ученике и ми смо велика заједница која учи", каже Катарина Алексић, наставница информатике ОШ "Бранислав Нушић".

Полазници нису само наставници информатике, него и других предмета.

"Ја сам као професор српског језика знала шта је то елементарна писменост – папир и оловка су нешто што је незаменљиво, али ствар елементарне писмености у 21. веку је постала и информатичка писменост и без тога не можемо даље", објашњава Светлана Миљеновић, професорка српског језика и књижевности.

Светозар Митровић ове године креће у шести разред и радује се новом предмету.

"Не плашим се увођења информатике у школу зато што је информатика врло занимљива и кад знате да програмирате можете да правите игрице", наводи Светозар.

Његов отац је срећан што ће Светозар од шестог разреда имати информатику и напомиње да је то вештина која је потребна свима, као и вожња кола.

"Информатика није баук ни за децу ни за нас родитеље, програм за пети и шести разред су адекватни", наводи родитељ Дејан Благојевић.

На питање да ли су кабинети за информатику у школама опремљени и да ли има довољно наставника у министарству просвете наводе да не постоји школа која није спремна.

"Практично не постоји школа која није потпуно спремна, ми смо имали изборни предмет, дакле само 30 одсто није било спремно. Ми смо у више наврата прикупљали податке са терена о опремљености школа и оне најугроженије су добиле или су у процесу додатног опремања тако да све школе до 1. септембра заиста имају услове за почетак информатике у петом разреду наставници су у процесу тих обука и радимо обуке наставника", објашњава Снежана Марковић, саветница министра просвете за ИКТ.

Фондација "Петља" својим материјалима на порталу Петља.орг пружа одговор на питање, како деца у петом и шестом разреду могу да уче програмирање, а да им то буде знимљиво.

"Кроз наше материјале деца не уче сувопарно дефиниције него прво то искусе, то пробају, не одустају, не окрећу главу, настављају то да раде. Њима је то занимљиво и то програмирање их не одбија, не осећају га сувопарно и мени се чини да ће то потпуно успети", наводи Небојша Васиљевић из Фондације "Петља".

О значају образовања од најранијег узраста, говори и чињеница да на тржишту у Србији нема довољно стручњака за ту област.

"У моменту када имамо тражњу за ИТ кадром сусрећемо се са проблемом налажења квалитетних ИТ стручњака и едукација треба да заузме јако битну улогу", истиче Милен Јањић из ИТ компаније "Сага".

Активности на унапређивању наставе програмирања у школама реализује се кроз сарадњу Министарства просвете, Дигиталне Србије и Фондације "Петља".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара