Отворен Прајд инфо центар у Београду

Први Прајд инфо центар отворен је у Београду и радиће до 25. септембра сваког радног дана од 10 до 22 часова.

Сви који дођу у центар моћи ће да се информишу о историји покрета, стању људских права и егзистенцији ЛГБТ особа у Србији.

Програмски директор "Civil Rights Defenders" за Западни Балкан Горан Милетић рекао је да је ово историјски корак за Србију, да се у једном простору нађу све информације које пружају ЛГБТ организације.

"Очекујемо да се коначно из скривања и изласка на улицу пар пута годишње пређе на нешто што је перманентно и што је без скривања. Верујемо да су Београд и Србија спремни на то", рекао је Милетић за Танјуг.

Истиче да је безбедност и даље проблем заједнице, као и насиље и дискриминација.

Како каже, све што подсећа на ову заједницу, може да изазове безбедносне проблеме.

"Ми на најбољи могући начин сарађујемо са полицијом, у центру постоји приватно обезбеђење, камере и све што можемо да урадимо да предупредимо инциденте ми смо урадили", навео је Милетић.

Додаје да су инциденти могући невезано за Прајд инфо центар, као и да се нада да неће бити никаквих инцидената за месец дана колико ће центар радити и да је Београд зрео да постане отворен и либералан град.

"Инфо центар је важан пре свега за Недељу поноса, од 11. до 17. септембра, а 17. септембра ће бити одржана шетња која креће у 12 сати са Цветног трга и иде до Трга републике", нагласио је Милетић.

После тога ће, каже, центар радити још неких седам дана, јер финансијски није могуће да ради дуже.

Представница Удружења "Да се зна" Драгослава Барзут каже да је Инфо центар начин за приближавања ЛГБТ заједнице јавности.

Према њеним речима, свако може да дође да се информише о стању људских права у Србији, увек ће неко бити ту да одговори на сва питања.

"Овде може да се информише о историји покрета, како се одвијала борба и колико се тога променило до данас, од тренутка када је хомосексуалност била криминализована до деведетих па на овамо", рекла је Барзут за Танјуг.

Истакла је да ће центар радити од 10 до 22 часова сваког радног дана и да ће сви који дођу моћи да се упознају са егзистенцијом лезбејки, геј, транс особа у Србији.

"Овде ће се делити брошуре и материјале који ће помоћи да се смањи дистанца и предрасуде како би сви живели у толеранцији и поштовању", закључила је Барзут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво