Нови закон оштрији према несавесним возачима

За две недеље пред Владом Србије наћи ће се измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја којима ће, између осталог, бити пооштрено ограничење дозвољене количине алкохола у крви на 0,2 промила. Следе и мере којима ће се кажњавати возачи ако прекораче брзину од 90 километара у граду, односно 220 километара на сат на ауто-путу.

Нове мера усмерене су на оне који возе и пију, насилнички се понашају и небезбедно превозе децу и одрасле путнике. У закону је и низ новина које се односе на ауто-школе и техничке прегледе где ће бити појачан надзор.

Изненађење почиње већ на техничком прегледу где више неће моћи да се региструје возило по принципу "дао сам саобраћајну, а возило нико није прегледао". Контолисаће се и да ли особе са инвалидитетом користе возила и да ли су возила која се воде као теретна користе као путничка.

"Идеја је да се обрачунамо са оним возачима који су инцидентни који праве прекршаје који могу довести до трагичних последица. Планирамо да се са њима обрачунамо једноставно – тако што ћемо их елиминисати из сабраћаја", каже Борис Антић са Саобраћајног факлутета.

Одсутало се од тога да полиција трајно одузима возила пијаним возачима. Примењена је пракса да се пијаном возачу привремно одузима возило, што би у пракси значило да ко је пијан иде у затвор на трежњење, а "паук" односи аутомобил у депо и та услуга се наплаћује.

Тек касније у судском поступку утврђује се висина казне. Ако је возач не плати може му се одузети возило као надоканада, продати на лицитацији и од тих средства наплатити казна.

Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја напомиње да постоје земље где се возила узимају одмах на лицу места. "Тамо где је то примењено дало је резултата", додаје Божовић.

Возило се привремено одузима и у случају да неко вози без дозволе или уколико одбије да се подвргне тестирању на алкохол. Повећавају се и казне – због коришћења мобилних телефона, невезивања појаса и свега другог што утиче на безбедност саобраћаја. Те казне ће се са садашњих пет повећати на 10 хиљада динара.

Висока казна предвиђена је и за обилажење возила које се зауставило да пропусти пешака. Има нових предлога који олакашавају досадашња правила тако да ће бити смањене казне за заборавне возаче којима су истекла документа. Биће боље уређено паркирање, заустављање и претицање спорих учесника у саобраћају. Усвајање закона у парламенту очекује се за месец-два, a његова пуна примена од Нове године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи