Преглед штампе (20.11.2008.)

Политика: Један процес за две тужбе, Нећемо поравнање; Новости: Америка за план УН, Протић споран; Блиц: Лончар мора да плати 25 милиона због утаје пореза, Доказано, лекари криви за смрт мале Ање

У данашњој дневној штампи можете прочитати о спору Србије и Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу, Еулексу, именовању амбасадора Србије у инострантсву, утаји пореза бившег министра, доказаној лекарској грешки, ...

 

Један процес за две тужбе

Спор између Србије и Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу најраније би могао да буде завршен за четири-пет година. Наравно, под условом да у међувремену између две државе не буде постигнут неки вид вансудског поравнања. За сада ни једна од страна не разматра (бар не јавно) могућност договора ван суда.

Према речима саговорника „Политике", стручњака за међународно право и рад суда у Хагу, Србији ће релативно брзо бити дат рок у коме би требало да одговори на хрватску тужбу за геноцид. Тај рок неће бити краћи од годину дана.

Србија ће у том периоду суду послати одговор на хрватске тврдње о наводном геноциду који је, како је наведено у тужби, званични Београд починио у Вуковару, региону Книна, источне и западне Славоније и Далмације.

Међутим, уз одговор на хрватске наводе стајаће и противтужба Београда, како је то већ и најавио министар иностраних послова Вук Јеремић.

У овом тренутку нико од чланова правног тима Србије није спреман да говори о томе шта ће све бити садржано у одговору и противтужби Београда са образложењем да би то било само непотребно откривање „карата" на штету Србије. Тако ће све до почетка усменог дела расправе пред судом у Хагу ови документи остати тајна за најширу јавност.

Након што у суд стигну одговор и противтужба Београда, хрватској страни ће бити дато шест месеци да одговори на оно што је у њима наведено. То је такозвано право на реплику. А затим ће Србија имати право да, такође у року од пола године, узврати на хрватску реплику. После тога суд заказује усмену расправу.

Према процени нашег саговорника овај део поступка уследиће тек за две до три године. Поступак суда по хрватској тужби и нашој противтужби обједињен је и неће се водити два процеса.

По завршетку усменог дела расправе између Србије и Хрватске пресуда ће, како процењују стручњаци, највероватније бити донета за годину дана. У спору са БиХ тај период је био чак и краћи, јер је пресуда прочитана 26. фебруара 2007. године, десет месеци после окончања усменог сучељавања.

Наш саговорник, међутим, напомиње да се Хрватска не може тужити за злочине у Другом светском рату, јер је Конвенција о геноциду донета тек 1948. године тако да нико не може бити оптужен за геноцид почињен пре те године. Наша земља је иначе прва и једина земља у историји овог суда која је оптужена за геноцид.

У БиХ размишљају да опет туже Србију

Након што се Међународни суд правде прогласио надлежним за тужбу Хрватске против Србије за геноцид почињен током рата у Хрватској, правни заступник Босне и Херцеговине у процесу који је пред овим судом вођен против некадашње Србије и Црне Горе Сакиб Софтић најавио је да постоји могућност обнављања ове тужбе.

Софтић је за сарајевски „Дневни аваз" изјавио да упркос томе што је Међународни суд правде прошле године одбацио тужбу БиХ против Србије за геноцид „постоје шансе да у случају хрватске тужбе на површину испливају нови докази који би БиХ могли помоћи у покретању и добијању евентуалног новог спора пред судом у Хагу". Он је оценио да су „Хрвати у предности у односу на БиХ", јер је у последње две године на сцену „испливало много тога у вези с овим случајевима".

Брисел за истинско помирење

У Европској комисији за сада не мисле да су повишени тонови званичне Србије и Хрватске нешто што излази из оквира билатералних односа две државе, али подсећају на то да је добросуседска сарадња кључни услов евроинтеграција.

„Позивамо све земље да наставе своје напоре за одржавање добросуседских односа у региону. То је кључни услов за њихов напредак на путу евроинтеграција. Подсећамо земље које се крећу путем евроинтеграција на важност бављења наслеђем прошлости и достизање истинског помирења у региону", казала је данас Кристина Нађ, портпарол европског комесара за проширење Олија Рена, на молбу да за „Политику" прокоментарише учесталу употребу тешке реторике у дипломатским односима Београда и Загреба.

Нећемо поравнање

Иако није сигуран да ће Влада Србије на данашњој седници донети одлуку о тужби против Хрватске за злочине над Србима, министар спољних послова Вук Јеремић каже да је „политичка одлука" већ донета и да је покренута „адекватна процедура" у влади.

"Од великог симболичког значаја је било извињење које је упутио председник Тадић. То је био државнички гест који је отворио простор да се оно што се десило у прошлости заиста остави тамо и да се заједно окренемо европској будућности западног Балкана. Нажалост, Загреб није на адекватан начин одговорио на такву визију наших будућих односа.

Имали смо серију разговора са хрватским званичницима којима смо предочили да би одустајање од тужбе било гест који би помогао нашим заједничким напорима да се окренемо путу ка Европској унији. До тога, нажалост, није дошло. Хрватски званичници су одлучили да на добру вољу Србије не одговоре адекватно, па је Србија одлучила да тужи Хрватску."

Министар Јеремић не очекује жестоку расправу о контратужби на седници Владе Србије, већ да ће "она процедурално бити спроведена на начин предвиђен законом". Јеремић сматра да нема могућности за вансудско поравнање и да је наш тим у овом тренутку усредсређен на формулисање тужбе.

Србију ће у овом процесу представљати тим који је Србију представљао у случају против Босне, сада у случају Хрватске и који припрема наш наступ пред Међународним судом правде у вези са мишљењем тог суда о легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије, рекао је шеф српске дипломатије у интервјуу за "Политику".

"Мислим да су представници међународне заједнице очекивали овакву одлуку. Србија није желела да до овога дође, она је желела да превазиђемо сукобе из прошлости, али није имала избора. Мислим да за такву одлуку постоји пуно разумевање међународне заједнице, а ако неко треба да објасни зашто добросуседски односи не функционишу онда је то Влада Републике Хрватске."

 

Америка за план УН

Расплет кризе због реконфигурације Унмика и размештања Еулекса на Косову не назире се. Извесно је једино да су преговори и за Србе и за Албанце окончани. Српска страна не одустаје од плана од шест тачака који је усагласила са УН, док су Албанци тај план одбацили и сачинили свој документ од четири тачке.

Иако је албански план представљен после посете америчког дипломате Данијела Фрида, амбасадор САД у Београду Камерон Мантер у среду је подржао план УН од шест тачака.

- Подсекретар Данијел Фрид директно је разговарао са лидерима у Приштини о плану за реконфигурацију Унмика. Њима је речено да САД подржавају план у шест тачака генералног секретара УН и да би требало да се узме у обзир тај амерички став, као и чињеница да је са Београдом постигнута сагласност.

Верујемо да је тај план добра основа за даље потезе - казао је Мантер и додао да није упознат с најновијим планом Приштине у четири тачке.

Иза плана од шест тачака чврсто стоје и УН. То потврђује и портпарол генералног секретара УН Бренден Варма, који каже да Бан Ки Мун не планира да одустане или да промени свој план.

А да је Еулекс оперативно спреман за рад потврдио је портпарол мисије ЕУ Виктор Рутер, који је нагласио да ће се распоређивање завршити до краја зиме.

Истовремено, власти у Београду не одустају од плана који је усаглашен са УН и наводе да нема говора да европска мисија може бити распоређена у српским срединама без одобрења УН.

Државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић рекао је да је укључивање СБ УН линија испод које не идемо.

Протић споран

Влада Србије највероватније ни на седници у четвртак неће именовати кандидате за нове амбасадоре у седам земаља, сазнају "Новости" у врху владајуће коалиције

- Спорна је кандидатура Милана Ст. Протића за амбасадора у Швајцарској - навели су наши извори кључни разлог зашто Влада већ другу недељу пролонгира избор будућих дипломата.

Иако је именовање дипломата било планирано за прошли четвртак, бивши амбасадор у Вашингтону није добио подршку целе владајуће коалиције, тако да је та тачка скинута са дневног реда, а, како сазнајемо, Протићевом одласку у Берн највише се противи СПС.

Влада Србије, иначе, амбасадоре именује "у пакету", тако да је стопиран поступак избора и осталих кандидата, пошто Протић још нема "зелено светло".

Осим Протића, за амбасадоре су предложени и Љиљана Смајловић у Канади, Иво Висковић у Берлину, Радојко Богојевић у Пољској, док би Душан Батаковић требало да Отаву замени Паризом. Зоран С. Поповић је кандидат за амбасадора у Букурешту, а Станислав Стакић у Рабату.

 

Лончар мора да плати 25 милиона због утаје пореза

Пореска управа Министа­рства финансија, како сазнаје „Блиц", наложила је пре три месеца председнику Покрајинског одбора ДСС и бившем министру просвете Зо­р­ану Лончару да исплати 25,7 милиона динара пореза на капитални добитак остварен продајом 25 одсто удела „ЈУ бизнис" д.о.о. из Новог Сада.

Филијала Пореске управе у Инђији почела је утврђивање пореза на капитални добитак Зорана Лончара у априлу ове године, након што је наш лист објавио да су против њега поднете две кривичне пријаве које га терете да је као сувласник поменуте фирме утајио порез од око 7,5 милиона динара, тако што је прикрио стварну тржишну вредност свог удела у овој фирми.

Окружно јавно тужилаштво у Новом Саду тада је покренуло преткривични поступак, а Пореска управа је пре три месеца утврдила да је вредност Лончаревог удела у време продаје била чак 131,1 милион динара или 25,01 одсто од 524,4 милиона динара, на колико је процењена вредност фирме „ЈУ бизнис".

Доказано, лекари криви за смрт мале Ање

Апарат за довод кисеоника који је коришћен током операције трогодишње Ање Граховац у приватној болници „Перфекта", која је након тога пала у кому и преминула, „цурио" је и није проверен пре захвата, констатовано је у налазу вештачења које је достављено Окружном суду у Београду, сазнаје „Блиц".

У налазу вештака о исправности апарата за довод кисеоника наводи се да уређај није имао сву прописану стандардну опрему. Мишљење вештака је да би и поред тога што је апарат испуштао кисеоник операција могла да се обави уз „брижно и савесно поступање руковаоца". Међутим, резултат је била трагична смрт трогодишње девојчице.

Портпарол Окружног суда Ивана Рамић изјавила је да је вештачење обавила комисија вештака Машинског факултета у Београду. Један од чланова комисије био је и Кристијан Шварц, експерт фирме „Дрегер" која је произвођач апарата. Како се наводи у налазу, Шварц је указао да упутство за руковање апаратом увек мора да буде на видном месту током захвата. Међутим, како је констатовано у време операције мале Ање, то упутство било у једној од фиока у ординацији „Илић".


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи