РТС 59 година уз гледаоце

Пре 59 година почело је емитовање телевизијског програма у Србији. Отварање Телевизије Београд најавила је спикерка Радио Београда Оливера Живковић, а потом је Олга Нађ најавила емисије које ће се емитовати у оквиру преподневног и послеподневног програма. Из незавршене зграде Сајма, први Дневник почео је у 20 сати, а емитован је из репортажних кола.

"Добар дан, драги гледаоци, телевизијски студио Београд почиње свој експериментални програм." Тако су изгледали први минути телевизије у Србији. Тог 23. августа на јавним местима у Београду постављено је и 80 телевизора, јер су тај уређај поседовали малобројни. Неколико година касније, у телевизију стиже и Данка Нововић.

"Знам да је моја мама код куће, мој брат, сви су били, цео комшилук се сакупио, јер смо случајно имали телевизор. Они имају трему, ја још већу трему, али некако сам то пребродила, мада је било ту неких проблема на првој мојој најави. То је већ позната прича, прошао је неки миш, ми смо били на Сајму тада, прошао је неки мишић и ја сам ту, наравно, још већу трему имала", истиче Данка Нововић.

Временској прогнози, а касније и документарним емисијама којима је печат дао Каменко Катић, веровало се без поговора. Једини је српски новинар о коме је испевана песма.

"Ми смо били углавном са Радио Београда, са филма многи камермани, многи техничари дошли су са филма. Таман је престала она чувена копродукција са Италијанима, са Американцима и остали су многи кадрови незапослени, тако су и добили места на телевизији. А инжењери и техничари, то је било право откриће за њих, кад су у сандуцима добијали телевизију, састављали каблић по кабл", наводи Каменко Катић.

У почетку, снимци и из земље и из света до нашег Дневника стизали су аутобусом, возом или авионом. Ти снимци забележени на филмској траци нису могли директно у емитовање.

"Појавом електронског записа и камере, онда је то све убрзано. И телевизија је прва купила, ја мислим у Европи, преносни магнетоскоп и електронску, преносну камеру, портабл камеру. Ми смо то купили 1970. године. Ја сам после добио податак да је Италија почела 1972, а Би-Би-Си тек 1974. године", наглашава сниматељ Чедо Филиповић.

Уз информативни, образовни, дечји програм РТС-а су обележиле и серије. План је да се годишње производе четири нове серије и два ситкома. То нису и једини планови.

"Будући да се у производњи програма увелико користе нове технологије, она се користи и у пласману програмских садржаја. Тако да припремамо један врло значајан развојни пројекат, тзв. ОТТ платформу, тако да ће бити заправо на једном месту и сви телевизијски, радијски програми и најквалитетније емисије телевизијске и радијске продукције и то доступне преко интернета на смарт уређајима, телевизорима, телефонима, рачунарима, таблетима", објашњава Татјана Ћитић, помоћница извршног директора за развој РТС-а.

Да је РТС после 59 година постао саставни део вашег живота показује податак да смо прошле године били најгледанији чак 342 дана. Од почетка 2017. само два дана највећи број гледалаца у Србији није био уз наш Први програм.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво