Шта кочи штампање уџбеника на албанском

Ученици који наставу похађају на албанском језику у Бујановцу и Прешеву ни ове године неће имати све уџбенике. Национални савет Албанаца прошле године је потписао споразум са Министарством просвете и Заводом за уџбенике о обезбеђивању недостајућих уџбеника, али није обезбедио преводиоце. Држава је издвојила средства и за превод и за штампу.

Од септембра, кажу, неће диктирати наставно градиво, као што су то радили претходних година. Све наставне јединице у Средњој школи "Сезај Сурој" у Бујановцу представљаће уз помоћ рачунара.

"Одржали смо сијасет семинара који су нам помогли да се сналазимо и са књигама и без њих. Покушавамо да будемо на линији планова и програма Републике Србије", истиче професор историје Мухамед Јашари.

Највише књига имају ученици нижих разреда основних школа. Недостају историја, биологија, географија, ликовна и музичка култура.

"За средње школе да не говоримо, ту имамо само четири уџбеника који су одобрени од стране Министарства просвете и то уџбеници за албански језик од првог до четвртог разреда", наводи Зејни Фејзулаху, директор Средње школе "Сезај Сурој" у Бујановцу.

Министарство просвете је обезбедило 134 милиона динара за штампање уџбеника, после потписивања споразума са Националним саветом. Уџбеници нису штампани, јер Савет није обезбедио преводиоце са српског на албански језик.

"Никакву обавезу нема Национални савет да обезбеди преводиоце, треба Влада и Министарство да то обезбеде. Ми тражимо академски да се преведе, а не ко како може, не профитери", објашњава Јонуз Муслију, председник Националног савета Албанаца.

Председник Координационог тела за југ Србије др Зоран Станковић каже да је на Националном савету Албанаца да предложи уџбенике и преводиоце.

"Министарство просвете је обезбедило сва та средства и сада је само на људима из Националног савета Албанаца да предложе уџбенике, предложе преводиоце и можемо то да завршимо у најкраћем могућем року. Бојим се да је за ову школску годину поново изгубљено време", сматра Станковић.

У ранијем периоду обезбеђено је 86 уџбеника на албанском језику. Од потписивања споразума, прошлог августа, према подацима Завода за унапређивање образовања и васпитања, ниједан уџбеник за наставу на албанском језику није стигао на преглед, проверу и одобрење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво