Нови мигрантски токови ка "обећаној земљи"

После затварања балканске руте за мигранте, број оних који покушавају да илегално уђу у Србију из Бугарске, Македоније и Црне Горе драстично је смањен. Свакога дана до седам миграната покуша да, без докумената, уђе на нашу територију. У пет сталних и 13 прихватних центара тренутно је око 4.500 избеглица од којих ће већина у Србији дочекати зиму.

Само они најупорнији који ризикују да буду враћени у земљу порекла покушавају да заобиђу мешовите граничне патроле војске и полиције. Савремене термовизијске камере које је донирала ЕУ како би заштитила своју спољну границу ка Србији распоређене су на најкритичнијим местима ка суседној Бугарској и Македонији. 

"Све то нам говори да су неки мигрантски токови усмерени на централну медитеранску руту и на правце које изводе из Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине у западну Европу и из Албаније у Италију", каже Милан Гујаница из команде Заједничких снага војске и полиције Србије.

Они који ка Западу изаберу пут преко Грчке и Македоније региструју се у Прешеву, а они што иду из Турске и Бугарске – у прихватном центру у Димитровграду.

Пи-ар Комесаријата за избеглице и миграције Србије Иван Мишковић каже да се један број миграната вратио у Грчку.

"Одатле мисле, и вероватно и јесте тачно, да ће бити лакше спајање са неким чланом породице који је успео да се домогне Немачке. Један број миграната излази званично на два гранична прелаза у Мађарску, значи десет миграната дневно радним данима, али један мали број миграната се опредељује за добровољни егзистирани повратак у земље порекла који спроводи Међународна организација за миграције", каже Мишковић. 

За протеклих годину дана, наше заједничке снаге војске и полиције које су распоређене дуж границе ка Бугарској, Македонији и делом ка Црној Гори, заједно са колегама из Европске уније, спречиле су илегални улазак око 22.000 миграната. Велики број тих људи јесу деца која у већини случајева у Србију улазе без пратње родитеља.

А деце је највише у прихватним центрима у Бугарској. Њиховим родитељима, чији је сан западна Европа, са хуманитарним статусом избеглице, за пут кроз Србију неопходна је виза.

"Овде су углавном породице из Сирије и Ирака. Неки су овде месецима и спремају се на пут ка Србији. Други чекају решавање избегличког статуса у Бугарској. Сви су регистровани и здравствено проверени", каже Георги Ђанков из прихватног центра "Враждевна" у Софији.

Земље ЕУ, посебно Немачка, на основу Даблинског споразума од почетка године је у Бугарску вратила око 600 миграната.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 24. авг 2017, 07:32)
Baka [нерегистровани]

Drasticno smanjeno ????

Još uvek dosta prelaze!!!!