Министарство привреде: Протест радника "Гоше" политички скуп

Министарство привреде је саопштило да су врата тог министарства и даље отворена за преговоре са радницима "Гоше", али и да је њихов јучерашњи протест био политички скуп.

Министарство привреде наводи да је врло разочарано одлуком представника радника "Гоше" из Смедеревске Паланке да одбију позив на разговор, који би могао да доведе до налажења најбољег могућег решења за тешку ситуацију у којој се радници те фабрике налазе.

Они су, уместо разговора, јуче повели раднике на протест, за који и сами кажу да је политички скуп, наводи се у саопштењу министарства.

Протест није начин да радници остваре своја права, нити да се преговара, јер је и физички тешко изводљиво да представници државе воде разговоре са 150 људи одједном.

Међутим, врло је јасно да разговори и решење нису ни били крајњи циљ јучерашњег окупљања, које је председник штрајкачког одбора Гоше Милан Вујичић и најавио као политичко.

Министар привреде Горан Кнежевић поручује да су врата министарства за раднике "Гоше" увек отворена, као што су била и до сада.

Он истиче да је министарство три пута до сада позивало власника те компаније на разговор.

Остаје до краја нејасно и зашто позив на преговоре није прихватио актуелни генерални директор Милутин Шћепановић.

Зашто Шћепановић није дошао да разговара будући да га је власник фирме у мејлу који је послао министарству, навео као одговорно лице које има то овлашћење, наведено је у саопштењу.

Умешаност политике недвосмислено потврђује и то што је јуче, поред радника ове фабрике, скупу присуствовао и један политички лидер, иначе, неуспешан председнички кандидат.

Министарство привреде скреће пажњу да су они који говоре радницима Фабрике шинских возила "Гоша" да треба да се пореде са запосленима у Галеници, Фијату или Петрохемији, у најмању руку према њима некоректни, јер је свима јасно да ситуација у тим предузећима не може ни по ком основу да се пореди.

"Држава не окреће главу од проблема радника. Због тешког положаја запослених у Гоши, приватној фирми у власништву Лиснарт холдинг лимитеда са седиштем на Кипру, држава је већ урадила све што је могла, па и више од тога".

Обезбеђена им је једнократна новчана помоћ од 60.000 динара по запосленом, а здравствене књижице су оверене до 30. септембра 2017. године захваљујући уплати од 6,5 милиона динара Републичком фонду за здравствено осигурање из буџета Републике Србије.

Обезбеђена је и подршка за репрограм дуга који премашује 500.000.000 динара за порезе, доприносе и повезивање стажа.

Како би помогли радницима, које је претходни власник ЖОС Трнава из Словачке ојадио за око 20 плата, обезбедили смо им могућност да наставе производњу кроз послове са Хестилом и Југоимпорт СДПР-ом.

Понуђено им је и привремено преузимање од стране других компанија у Великој Плани и Тополи, како би имали нека примања док се проблем не реши, али радници нису били заинтересовани, иако тим ангажманом не престаје обавеза власника Гоше према њима, саопштило је Министарство привреде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво