Цуцић: Око 700 деце миграната од 1. септембра креће у школу

За разлику од претходних година, ситуација на мигрантској рути је мирна и стабилна. Око 700 деце миграната који бораве у Србији од 1. септембра биће укључена у систем образовања, рекао је комесар за избеглице Владимир Цуцић.

Миграције су коначно ушле у уобичајене токове и већи прилив миграната се не очекује у наредном периоду.

"То значи да су и мигранти који се тренутно налазе у нашој земљи постали свесни да ће овде ипак провести дужи период и сада је акценат на укључивању деце у образовни систем и друге видове укључивања и збрињавања", рекао је комесар за избеглице Владимир Цуцић гостујући у Дневнику РТС-а.

Сви мигранти су смештени у прихватне центре и нема их више по парковима, а када је реч о броју тражилаца азила, он је, према речима Цуцића, променљив.

"Велики број је изразио намеру да затражи азил из процедуралних разлога, али је реч о само стотинак оних који ће заиста и остати у Србији", каже Цуцић.

Има и оних којима је чекање досадило па се враћају у земље порекла.

"Остварено је преко 500 добровољних повратака махом у Авганистан, а има и оних који су се сами вратили до Грчке", каже Цуцић.

Нико не може да претпостави како ће се наредних месеци кретати мигранти као ни шта би могло да утиче на њихов број. Ипак, слике из претходних година се на нашим просторима више не очекују.

"Смиривање жаришта ће свакако смањити излазак људи из тих земаља. А од краја октобра због временских прилика прилив ће свакако јењавати. Предузети су сви кораци да не дође поново до онаквог прилива миграната на балканској рути, што није случај када је реч о Медитерану, али то неће погађати нашу земљу", сматра Цуцић.

Крајем школске године, око 90 малишана из прихватних центара завршило је школску годину. Од 1. септембра тај број ће бити много већи.

"Колеге из Министарства су сјајно урадиле посао. Све оно што је обавезно за нашу децу, када је реч о образовању, обавезно је и за децу миграната. То значи да ће сва деца миграната бити укључена у систем основношколског образовање", рекао је Цуцић за РТС.

Комесар за избеглице каже да је реч о око 700 деце која се налазе у прихватним центрима у 20 места у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се