Ко тражи двојно држављанство

Београд има либералну политику према двојном држављанству. То је један од разлога што све више грађана Републике Српске хоће да исти статус имају и у Србији. Разлози су практични, али са политичком поруком везивања за матицу, кажу стручњаци.

Заједничко за Србију и Босну и Херцеговину су људи – грађани са двојним држављанством. И њих је све више. Према подацима конзулата у Бањалуци – од 2005. године српско држављанство тражило је 50.000 људи, пасош њих 5.000.

"Приметан је тренд повећања броја захтева за око 20 одсто у односу на 2016. годину, која је у том смислу била рекордна", каже генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Образложење – посао, спорт, уметност. Највише грађана, међутим, наводи личне разлоге.

"Има и оних патриотских разлога где људи једноставно желе, али и врло практичних где људи решавају имовинска, правна, здравствена и сва остала питања из хиљаде разлога са обе стране Дрине и доживљавају као своје обоје", каже министарка државне управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

Процедура је једноставна и бесплатна, али траје годину до две. За Министарство у Бањалуци важно је да се првобитног држављанства не одричу.

"Ми имамо и други случај, да држављани Србије траже држављанство Републике Српске из истих ових разлога удају се, жене, овде су засновали породице да би радили односно завршили неку папирологију, олакшава им а не смета", каже Лејла Решић.

Србија већ деценију има Закон о двојном држављанству. Београд и Сарајево око тог питања лако су се договорили. Са Републиком Српском потписан је и Споразум о специјалним и паралелним везама.

"Ми као земља са двојним држављанством, са пуно Срба који су остали након распада Југославије, омогућили смо нашим људима да дођу до двојног држављанства што за њих има симболички значај и конкретне могућности, што практикује свака држава у сличној ситуацији, рецимо Мађарска па и Хрватска", каже Миша Ђурковић из Института за европске студије.

Осим симболичког и практичног, двојно држављанство има и јаку политичку поруку. Мађарска је у томе у региону отишла најдаље.

"Виктор Орбан 2010, када је поново преузео власт, први закон, прву меру коју је донео у парламенту, то је било доношење закона о двојном држављанству и то има изузетно значајну политичку поруку везивања људи", каже Ђурковић.

Грађани Србије могу да постану и држављани више од 150 држава. У комшилуку, рестриктивну политику има једино Црна Гора, која забрањује пасош друге државе.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво