Рецепт житеља засеока код Пожеге за срећан живот на селу

За многе је број тринаест несрећан, али не и за житеље Васовића у Љутицама код Пожеге. Толико малишана тренутно одраста у том планинском крају, а иако је и четрнаесто на путу, кажу да то није и коначан број. Природа је магнет за девојке из града, других села или делова Србије да ту пронађу срећу и заснују породицу.

Кад одрасте можда буде и трубач, али за двоипогодишњег Мирослава сада је најважније што има другаре са којима може да искуси чари детињства на селу. У тринаест кућа, тринаест малишана, а до засеока Васовићи треба доћи макадамом. Мештани сами одржавају тај пут и боре се за село.

"Хлеб са девет кора. Овде мора доста да се ради да би се мало имало, а ми смо и са то мало задовољни", каже мештанин Млађо Стојановић.

На живот у планини адаптирале су се и две Мађарице из равне Војводине. Моника је родила троје деце, али, како каже, биће их још.

"Љубав побеђује. Ја и мој муж можемо све да преболимо", истиче Моника Васовић.

Будућност села зависи од деце, али је неопходно да слога влада у кући и међу комшијама, што је случај у Васовићима, засеоку Љутица, у којем живе ведри домаћини.

"Као једна душа. Па ми смо наши, овде смо одувек. И те наше жене које дођу, у свим тим комбинацијама се саживљавамо и, једноставно, ту смо", објашњава Милољуб Васовић.

"Слога и друштво, лепа природа и то је то", додаје Бојан Стојановић.

Да има пута, можда би и туристи уживали у лепотама тог дела Србије, овако им преостаје да чекају испуњење обећања увек актуелног пред изборе, али и без тога житељи Васовића кажу да живе у најлепшем засеоку на свету.

"Ово је будућност, ови малци, а све остало буде и прође", закључује Стојановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво