"Предмети из ризнице Војног музеја" за јубилеј

Војни музеј на Калемегдану изложбом "Предмети из ризнице Војног музеја" обележава 139 година постојања. Посетиоцима је за јубилеј понудио изложбу предмета из своје збирке, међу којима су орден Немањића, Милоша Обилића, средњовековни мачеви, верижњаче, као и ретка оружја из Другог светског рата.

Отварајући изложбу министар одбране Александар Вулин рекао је да Срби не би постојали да није њихове прошлости, али да не би имали ни будућност да није њихове војске.

"Народ који није у стању да брани своју слободу, народ који није у стању да брани сећање на себе, вредности на основу којих и због којих постоји, није народ који има будућност. Српски народ има ко да брани, српски народ има традицију и систем вредности због којих постоји, своју војску која заслужује памћење и будућност", рекао је министар.

Како је навео, на полицама музеја налази се прошлост на коју смо поносни, традиција због које постојимо и која одређује какви ћемо бити у будућности.

"Срби дуго памте, Срби, када се окрену иза себе, имају шта да погледају, имају чиме да се поносе, на кога да се ослоне, на кога да пожеле да личе", рекао је Вулин.

Начелник Војног музеја потпуковник Градимир Матић рекао је да није било лако изабрати експонате за такву врсту изложбе, посебно имајући у виду музејски фонд у којем је више од 33.000 предмета и око 100.000 негатива и фотографија.

Изложба "Предмети из ризнице Војног музеја" организована је у склопу обележавања 139 година од оснивања Војног музеја, у знак сећања на 22. август 1878. година када је он основан, указом кнеза Милана Обреновића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи