Поштује ли се мера забране приласка

Од почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици, полиција је дневно у просеку изрицала 66 хитних мера забране приласка жртви и напуштања стана. Они који прекрше те забране могу да рачунају и на 60 дана затвора. У почетку је било оних који су кршили те мере, али се временом тај број смањио.

Ако постоји непосредна опасност од насиља у породици, полицајац насилнику може да нареди да напусти стан и да му забрани да контактира са жртвом. Те мере могу трајати 48 сати, а суд их може продужити до 30 дана.

Од 1. јуна и почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, инспектори су изрекли 5.003 хитне мере. У 1.669 случајева осумњиченима је наређено да напусте стан, а у дупло више ситуација забрањено им је да контактирају са жртвом и да јој приђу. За првих 50 дана примене закона, 64 особе су због кршења тих мера завршиле у затвору.

Међу њима је и једна професорка филозофије. Њен адвокат каже да ју је после једне расправе полицији пријавила мама. Инспектори су констатовали да су се њих две посвађале и ћерки су забранили да 48 сати буде близу мајке.

"Мајка, када је схватила да је полиција одвела њену ћерку, имала је здравствених проблема. Они су ступили у телефонски контакт и онда је она... направили су договор да дође ћерка да узме четкицу за зубе и неке основне ствари. Она је дошла, међутим, пријављена је да је прекршила меру, опет то треће лице ју је пријавило. У првобитној одлуци она је осуђена на 20 дана", објашњава адвокат Тихомир Хрњак.

У Тужилаштву објашњавају да у наредби о изрицању хитне мере пише чега особе морају да се уздржавају и шта не смеју да раде.

"Уколико неко има било какву потребу да се врати у свој стан, рецимо да узме своје личне ствари, да их покупи или нешто, у тој ситуацији он се обраћа полицији и у пратњи полиције долази до стана само да би покупио те своје ствари. Уколико се негде случајно деси да сретне лице коме не сме да прилази, дужан је чим га спази да се удаљи. Свесно приближавање повлачи и прекршајну одговорност", наводи Иван Марковић из Трећег основног тужилаштва.

У Саветовалишту против насиља у породици кажу да је пракса показала да су насилници схватили да је закон озбиљан и да се углавном придржавају мере забране приласка жртви.

"То негде показује да су они ипак свесни и да им је јасно донекле шта су урадили и да на неки начин крше закон. Оно што негде стоји факат је да су насилници најнасилнији према својој породици и према својој деци, а негде у некаквом ширем окружењу се врло јасно прилагођавају забранама", сматра Ирена Станојевић из Саветовалишта против насиља у породици.

Професорка филозофије се жалила на казну од 20 дана затвора. После шест дана проведених у пожаревачком затвору, пуштена је на слободу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво