Србија предводник по питању родног буџетирања

Завршен је нацрт Закона о родној равноправности, добио је позитивно мишљење 24 институције и чека се мишљење још два министарства, каже потпредседница Владе и председница Кооординационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Михајловићева је, након састанка са директорком Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у Србији Миланом Рикановић, рекла да је Србија прва земља која је увела индекс родне равноправности у буџетирању.

"Србија је прва земља која је почела да говори о родном буџетирању", нагласила је Михајловићева и додала да се на нацрту Закона о родној равноправности, као кровном закону, радило две године и да је сада на корак од усвајања.

"Ово је закон који се налази у плану премијерке Ане Брнабић за првих 100 дана рада Владе. Закон о родној равноправности налази се и у акционом плану поглавља 23. Важно је да у свим сферама живота имамо исте услове за жене и мушкарце", рекла је министарка.

Директорка Агенције УН за родну равноправност Милана Рикановић каже да је Србија позитиван пример када је у питању родно одговорно буџетирање.

"Србија је једна од ретких земаља која има родно одговорно буџетирање у свом законском оквиру у Закону о буџетском систему. Ове године свако министарство донело је циљ о родној равноправности. Почев од тога да се повећа број жена амбасадора, до повећања броја субвенција у пољопривреди за жене", нагласила је Рикановићева.

Подсећа да је законски оквир важан, јер оно што није у буџету државе не сматра се приоритетом, а да је Влада Србије показала да родна равноправност јесте приоритет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво