Случај Алексе Јанковића, шест година касније

После шест година борбе родитеља Алексе Јанковића, 14-годишњег дечака из Ниша који је, као жртва вршњачког насиља извшио самоубиство, нико од запослених у основној школи коју је похађао неће одговарати. Иако су утврђени пропусти у раду, дисциплинска одговорност просветних раднике је застарела и они и даље раде у просвети. Надлежни судови у три одвојена поступка пресудили су у корист породице Јанковић.

Некадашња директорка нишке ОШ "Сретен Младеновић Мика" коју је Алекса похађао, а коју по налогу просветне иснепкције тадашњи Школски одбор није разрешио функције директора, данас је библиотекарка.

Тадашња председница Школског одбора, који није спроводио наложене мере, сада је директорка те школе, а разредни старешина насилника једна је од  200 најбољих просветних саветника у Србији.

"Иако нисмо извукли поуку и нисмо дошли до поруке коју смо ми хтели као родитељи, а ако држава остане, на све ово биће велика срамота, а ја ћу као мајка свом детету да кажем 'Алекса извини'", прича Алексина мајка Драгана Јанковић.

Прекршани суд је пре пет година школу казнио са пола милиона динара, а директрорку са 50.000. Родитељима је у парнци исплаћено и два и по милиона динара одшете и то из републичког буџета, а све због непоступања Шкослког одбора и кршења закона о чему је просевтна инспекција обавестила и тадашњу локалну власт у Нишу.

"Школски одбор је по Закону био у обавези да у најкраћем року од осам дана по препоруци Просветне инспекције разреши директорку, а нови директор је био у обавези да даље утврђује одговорност евентуално других засполених", објашњава адвокат породице Јанковић Предраг Стафановић.

"Такво одбијање да се утврди лична одговорност је јако лоша порука осталим просветним радницима и родитељима, и бежање од те одговорености да седну и да се суоче са пропустима које су учинили", истиче Драгана Јанковић.

Директор Јукома Милан Антонијевић указује да су даљи кораци отварање ових питања у преговорима са ЕУ.

"То је један полигон где можемо питање вршњачког насиља и те како проблематизовати и давати одређене сугестије", додаје Антонијевић.

У случају Алексе Јанковића правосуђе је, тврде стручњаци, у кратком року завршило све поступке, али због системских пропуста и неодговорног понашања просветних радника који и даље имају лиценцу за рад у просвети, правда, како твде Алексини родитељи, ни после шест година, није задовљена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво