Сагласност о регистрима личних података

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да је у писму председници Владе изразио задовољство због, на састанку 18. августа, постигнуте пуне сагласности о нужности да се регистри личних података грађана, чије успостављање Влада планира, уређујu законом и да се не могу заснивати на подзаконским актима или споразумима министара.

Повереник је навео да ће поступак надзора над Министарством државне управе и локалне самоуправе и Министарством унутрашњих послова, који је покренут поводом "Споразума о пословно-техничкој сарадњи" који има за циљ "успостављање електронске евиденције о грађанима Србије", спровести до краја.

О резултатима ће, додао је повереник, обавестити Владу и јавност, посебно имајући у виду да ће одговори на сва отворена питања бити од значаја за рад радне групе коју ће Влада формирати у циљу припреме одговарајућег закона.

Како се наводи у саопштењу, повереник је председници Владе поновно доставио Модел закона о заштити података о личности, који је доставио још 6. јула ове године, "а који јој нису били уручени".

Повереник је изразио потпуно неразумевање за овакву ситуацију и оценио и да целу ствар чини још непријатнијом то што се исто догодило и са Иницијативом за доношење новог Закона о заштити података о личности заснованог на Моделу који је припремио Повереник, a коју је премијерки упутило седамнаест НВО. И копију те Иницијативе он је такође доставио у прилогу.

Повереник је поновио да Модел ставља на потпуно располагање Влади, нагласивши да би стављањем Модела у формалну процедуру Владе и Скупштине, уз евентуалне корекције у јавној расправи, могли у релативно догледно време добити нов, иначе неопходан, Закон о заштити података о личности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара