Триван: Уговор за уређење депоније Винча очекујем до краја године

Министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван изјавио је да очекује да уговор са француско-јапанским конзорцијумом "Suez - Itochu", који је једини доставио обавезујућу понуду за јавно-приватно партнерство за уређење београдске депоније Винча, буде потписан до краја године.

"Када то буде урађено, реализација пројекта за третман и одлагање комуналног отпада могла би да крене крајем наредне године", рекао је Горан Триван агенцији Бета.

Триван очекује да буде уговорена концесија на најмање 20 година, како би се депонија стара 40 година, која се простире на 68 хектара и дневно прима 2.700 тона смећа, уредила на најсавременији и по животну средину најбезбеднији начин.

"Ресурс који представља отпад сачуваћемо у својим рукама, јер ће га град и даље прикупљати", рекао је Триван, али је навео да је рано говорити о другим детаљима који ће тек бити прецизирани уговором.

Пројекат, процењен на 300 милиона евра требало би поред осталог да омогући затварање постојеће депоније, искоришћавање депонијског гаса за производњу енергије, третман процедних вода, изградњу постројења за третман комуналног отпада и производњу топлотне и електричне енергије, изградњу постројења за рециклажу грађевинског отпада.

"Неће се спаљивати сав отпад, већ само оно што неће моћи да се рециклира, а животну средину ћемо заштитити по светским стандардима. Око технологије нема дилеме, и у мери у којој постоји ризик на пример у Немачкој, у тој мери ће постојати и у Београду - неће га бити", рекао је Триван.

Према његовим речима, Београђанима који ће бити у обавези да разврставају отпад по кућама, како би се олакшала рециклажа, цена услуге збрињавања смећа биће повећана када пројекат јавно-приватног партнерства буде достигао пун капацитет.

"Повећање цена услуге ће се постепено повећавати и биће у мери која је прихватљива за грађене", навео је Триван.

Министар заштите животне средине је оценио да је посао око јавно-приватног партнерства за уређење депоније Винча одлично урађен, а пример Београда послужиће, какао је рекао, као модел и за друге локалне самоуправе у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво