Да ли ће генетски модификоване свиње ускоро бити донори органа

Међународни тим научника направио је корак напред у пресађивању органа међу различитим врстама, створивши генетски модификоване свиње чији су органи погодни за трансплантацију код људи. То је научна и медицинска вест која је обележила дане за нама, а коју су пренели светски медији.

Због сличности и компатибилности свињских органа с људскима, те животиње се већ дуго сматрају погодним даваоцима за такозвану ксенотрансплантацију. Међутим, требало је решити две ствари – одбацивање животињских органа после пресађивања, али и потенцијалне опасности од преношења разних вируса са животиња на људе.

Резултати истраживања у том правцу преплавили су медије претходних дана, јер је група научника, коју су предводили генетичари са Харварда, направила 37 здравих свињских ембриона.

Проф. др Звонко Магић, начелник Института за медицинска истраживања ВМА рекао је да су они урадили нешто што је научна фанстастика – успели су да одстране геном тих вируса из генома свиња.

"И отишли су даље, направили су ембрион, па фетус, па одраслу свињу, чији органи практично нису имали те вирусе. Решили су велики проблем ксенотрансплатације, али испред или иза тога долазе етички проблеми", рекао је др Магић.

Доцент др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију КЦС каже да се делови ткива животиња данас користе у клиничкој пракси, залисци који се мењају у људском организму су пореклом од говеђег или свињског материјала.

"С друге стране, покушај трансплантације органа са животиња на људе, тзв. ксенотрансплантација, је ствар која се истражује скоро 60 година. Резултати у последње време су охрабрујући у смислу експерименталног рада", каже Путник.

Резултати најновијег истраживања, могли би да представља револуцију у пресађивању органа, јер само у Америци дневно умре најмање 22-оје људи, ишчекујући спасоносну трансплантацију. 

Колико грађана у Србији није дочекало ту интервенцију, не зна се, али у овом тренутку на замену оболелог срца чека око 40 грађана.

"То је интервенција која спасава људски живот. Сви знамо шта се дешава са органима који нису искоришћени, донори, то је проблем са којим се сусрећу све земље. Код нас се ради измена закона која ће мало побољшати ситуацију", рекао је Магић.

Научна и медицинска истраживања се настављају, а док људски органи у потпуности не буду могли да буду замењени на неки други начин позивамо вас да размишљате о значају даривања органа, јер када се један живот угаси више других може бити спасено и продужено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се