Сокобања, неисправни узорци воде из локалних јавних чесми

Поводом чешћих стомачних тегоба грађана у Сокобањи општински штаб за ванредне ситуације је саопштио да су сви грађани који су се јавили здравственим установама адекватно збринути као и да су запослени у установама додатно ангажовани, првенствено у Дому здравља у Сокобањи. Забрањено коришћење воде за пиће из локалних јавних чесми.

"На основу података надлежних органа уочено је знатно смањење броја грађана који траже помоћ са сличним тегобама. Надлежне институције Министарства здравља у сарадњи са територијално надлежним Заводом за јавно здравље 'Тимок' Зајечар свакодневно врше појачану контролу надзираних субјеката, који су у обавези да предузимају одговарајуће мере ради заштите здравља грађана", наведено је у саопштењу.

Истиче се да је, на основу добијених резултата Завода, утврђено да је вода за пиће из јавног водовода здравствено исправна, али су узорци воде из локалних јавних чесми бактериолошки неисправни, због чега је по предлогу мера Завода забрањено коришћење воде за пиће, са видно истакнутим обавештењем на чесмама.

"Штаб је закључио да се настави са предузимањем мера из надлежности државних органа, јавних установа и предузећа а у циљу спречавања обољења грађана. Јавност ће бити благовремено упозната са новим подацима о стању на терену", истиче се у саопштењу.

Први симптоми у Сокобањи су се јавили 14. августа када се Дому здравља, Специјалној болници у Скобоањи и Специјалној болници Бањица за два дана јавило око 200 пацијената са стомачним тегобама, дијарејом и повраћањем.

Завод за јавно здравље Тимок у Зајечару је узео узорке воде из водовода и јавних чесама, узорке хране и брисеве запослених у хотелима. Завод је дао препоруку да се уради дезинфекција свих хотела и здравствених установа, односно објеката за смештај туриста.

До сада је, како нам је потврдила директорка Завода у Зајечару, дезинфикован хотел "Моравица".

Како је РТС-у потврдило Министарство здравља, Здравствена испекција наложила је ванредни инспекцијски надзор свих здравствених установа у Сокобањи.

Савет мештанима и гостима Сокобање из Завода за заштиту здравља је да појачају хигијену.

Завод за заштиту здравља Тимок узорковање воде у Сокобањи ради три пута месечно, што је како тврде у тој установи, недовољно за безбедност посетилаца, којих у овом тренутку у сокобањи има око 20.000.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се