Кукујевци у бојама и мирису дувана

Упркос неповољним временским приликама, узгајивачи дувана у Срему, ове године очекују добар род. У пограничном селу Кукујевци код Шида берба увелико траје. Осим мештана, ангажовани су и радници из целе Србије. Захваљујући дувану, Кукујевци су једно је од ретких села у Војводини којима је током целе године потребна радна снага. Због тога, млади све чешће одлучују да ту остану, и покрену нове послове.

За породицу Амановић из Кукујеваца, узгајање дувана је уносан посао. Пре две деценије, на овим пољима, дуван је заменио све друге културе. Од почетка лета, до касне јесени, са десетина хектара, дуван беру надничари из целе Србије - највише их је са југа.

"Није то баш једноставно. Устајемо рано, око три сата. Онда, док се спремите, око пола четири идемо на њиву и креће берба", рекао је Фејзад Меметовић из Врања.

Шаип Ајвази из Бујановца каже да долази сваке године и да колико-толико заради. "Нама је то доста, да се преживљава", рекао је Ајвази.

Кукујевчани очекују добар принос, око две тоне по хектару. Проблем представља недостатак берача. Сваком произвођачу потребно је до десет сезонских радника, а њих у Срему нема.

"Ја њих имам већ четири године, исти људи, пошто они већ знају свој посао. Задовољан сам са њима, добри су, слушају. Битно је да су они задовољни, и да сам ја задовољан. То је најважније", истиче Саша Амановић, произвођач дувана.

Мирослав Стојчевић из Кукујеваца каже да долазе највише са југа Србије, из Врања, Подујева и да свако може да заради парче хлеба.

Златни сремачки листови, након бербе и сушења одлазе у погоне за прераду. Октупљују их највеће дуванске компаније. Принос и зарада, зависе од временских услова, а они, ове године, нису ишли на руку произвођачима. 

"Још увек се исплати, али сваке године је све теже. Ова клима се мења, тако да се за сада исплати, а за даље ћемо видети, шта ћемо", каже Саша Амановић. 

"Тај дуван је задржао већи број младих и младих домаћинстава. Има и деце. Ту су нашли неку своју стабилност и сигурност производње у том дувану", рекао је Ненад Ћулибрк, произвођач дувана.

Тако су Кукујевци постали место на које се долази. Бележе позитиван природни прираштај, а својевремено су били једино место које нема незапослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво