Мала матура – други покушај

За непопуњена места у средњим школама пријављиваће се мали матуранти који у јуну нису могли да полажу завршни испит. Нову шансу имаће сутра, у уторак и среду. Сви ученици морају да полажу малу матуру која представља званичан завршетак основне школе, а број освојених поена важан је за рангирање и упис у средњу школу.

У Основној школи "Бук Караџић" у Чачку, завршне тестове полагаће свега десет ученика. Они који ту прилику нису могли да искористе у јуну.

"Наша обавеза је да припремимо просторије у којима ће се то реализовати, обезбедимо довољан број дежурних наставника, припремимо потребан материјал, а школска управа ће обезбедити супервизоре да то протекне максимално безбедно како би била безбедна достава тестова", каже Милко Иконић из ОШ "Вук Караџић" у Чачку.

Тестове ће полагати у наредна три дана више од 618 ученика. Пошто их положе, чека их упис у школама где су преостала места. Они који су шансу искористили у првом кругу заузели су места у медицинским, фармацеутским, електротехничким школама, многи су отишли и у куваре. За неке образовне профиле и преко 11 ученика пријавило се за једно место. 

"Ми смо се трудили да увођењем дуалног образовања раширимо образовне профиле који су нови, да имају виши спектар избора. Постоје школе које су увек полуларне у последњих десетак година, ове године смо повећали број гиманзијских одељења, а смањили број економских одељења, то је тенденција и ЕУ. Установили смо да је превелики број ученика који су у тим одлељењима у подручју економије, права и администрације", каже Александар Пајић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Гимназије и даље држе високо место на листи жеља будућих средњошколаца. Док у мањим градовима има још места, у већим су попуњена. 

"То није случајан процес, не само у Србији него и у свету, јер те средње школе општег карактера које ми зовемо гиманзијама су све више пројектоване као нешто што је позитиван начин средњег образовања давању опште културе како би се млади људи припремили за разноразне дисциплине касније и да би се лакше прилагођавали за промену посла или чак занимања и професија", каже Миодраг Сокић из Форума гимназија.

Образовна слика, кажу у реорном министраству, треба да се креира према потребама тржишта. Међутим, иако су грађевинци дефицитарни на тржишту рада, ученици за ову школу нису заинтересовани. Тако од првог септебра, Грађевниска школа у Београду, која једина у Србији школује тесаре, угасиће тај профил. Планом Министарства предвиђено је да упише 15 ђака, пријављено је било само четири. Ни 26 стипендија грађевниских фирми нису биле довољан мотив за матуранте. 

"Деца не желе да раде овај посао зато што то није довољно промовинасно на прави начин. Деца мисле да се у грађевинарству јако мало зарађује, међутим није то тачно јер деца које имају диплому наших школа су јако добро плаћени и нису на бироу. Јуче ме човек звао за неких 37 ученика који су завршили нашу школу ми наравно немамо толико да понудимо", каже Драгана Радовановић, директорка Грађевинске школе у Београду. 

Колико бодава су успели да освоје матуранти ће сазнати, прелиминарно, 24. августа, а коначно два дана касније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво