Чувари чешке традиције у Војводини

Чешко Село, удаљено свега 10 километара од Беле Цркве, најмање је село у Војводини. Нема продавницу ни школу, али зато има музеј. Ово је и једино место у нашој земљи где су Чеси већинско становништво, а Бела Црква је једина општина у којој је чешки језик у званичној употреби.

Фабијан како га и даље по старом имену крсте мештани, тренутно има свега 35 становника. Ова мала заједница је чувар традиције, историје и културе дуге два века, колико је прошло од како су се први чешки колонисти настанили овде. Скоро све куће у селу, у којем има само три улице, датирају из времена када су и сазидане

"Наша кућа је 1892. године зидана, у кући причамо чешки, ћерка је удата у Чешкој, син је овде са нама, а међу собом у селу причамо Чешки", наводи Светлана Тесар.

Последњи пут у овом селу школско звоно огласило се 1974. године. Продавница никада није ни постојала. Мештанима ипак то не смета много.

"Продавница би овде могла да буде, али по мени, уопште не би била у функцији. Нема неке потребе да се купује, пошто се бавимо пољопривредом, сам себи произведеш потребно, шта нама треба мало хлеба или џак шећера и соли", објашњава Ладислав Бужек.

Немају продавницу, али зато имају музеј, на који су поносни и који кроз списе, употребне предмете и друге експонате сведочи о другој традицији Чеха на овим просторима и привлачи туристе.

"Кад год сам изашла испред своје куће ја сам видела неки аутомобиле чешке регистарције. Ја сам била овде дуже време током лета, не прође дан да Чеси не дођу. То је место које, ако дођу у Србију, обавезно обиђу", наводи Мирјана Панчић Бужек.

Оно што овом селу највише недостаје су људи. Мало је младих који остају овде, а у селу тртенутно има само троје деце. Мештани кажу да је њихово село јако лепо, али да би сигурно било много лепше да се чује дечија граја, које на жалост нема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи