Школе хоће униформе, родитељи не би да плате

Нова школска година почиње за десетак дана, а ђаке и наставнике чекају бројне новине. Три измењена предмета за све петаке, електронски дневник, али и униформе. Оне су најављене у више од половине школа, а најчешће постављано питање је ко ће их плаћати.

Клупе су спремне за почетак школске године, али није извесно да ли се са првим звоном враћају и униформе. Иако су у основној школи "Никола Тесла" прошле године прваци добили сакое и хаљинице, ове се на ту одлуку још чека.

"Мало смо сад прикочили целу ту ситуацију да видимо какав ће бити став Министарства, првенствено мислим на финансије. Тај први комплетић је нама финансирала општина, а за све ово друго је на Савету родитеља договорено да то сами родитељи финансирају", указује Драгољуб Гачић, директор ОШ "Никола Тесла" у Винчи. 

Униформи и амбелму "да" је у овој школи рекло око две трећине родитеља малишана до четвртог разреда. Али није занемарљив број оних који имају дилему.

"Мислим да је само тај економски део проблематичан – колико ће то коштати и колико ће комада требати да купе, боје се људи да то не буде нешто прескупо", сматра Добрица Стојадиновић из Савета родитеља.

У Министарству кажу да им до сада питања о финансирању нису стизала из школа које су већ изабрале да уведу униформе. То је углавном тема разговора са онима који одлуку тек доносе.

"Нудимо помоћ, нарочито наше текстилне и високе школе имају могућности да помогну у шивењу и да то не буде уопште плаћено. Један од начина ће бити можда и промена Закона о уџбеницима, где ћемо гледати да дистрибуција уџбеника буде и кроз школске задруге, тиме остају огромна средства рабата која могу бити пренамењена за куповину матерјала, за куповину униформи", објашњава министар просвете Младен Шарчевић.

Док се чека коначно решење на чију адресу ће стизати рачуни за униформе, шнајдери су, кажу спремни за прве поруџбине. У јагодинској конфекцији која шије униформе скоро три деценије нови, необавезујући пропис виде као шансу текстилне индустрије.

"У сваком случају гледано, ми као текстилна индустрија имамо добре капацитете, јер доста наших фирми извози, па би то могли да пребаце на домаће тржиште. Све ново што се уведе и што се примени то адекватно има повећање производње и запошљавање нових радника", истиче инжењер текстилства "Ангора" Милидер Гајић.

У неким градовима текстилна индустрија на ту прилику ће можда морати да чека још две године. Тада ће, бар према садашњим најавама Министарства, униформе бити обавезне у свим школама.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво