Ко су мигранти који остају у Србији

Тренутно је у Србији око четири и по хиљаде миграната, од којих мало одлучује да остане у нашој земљи. Током 2016, свега 36 миграната добило је пуну међународну заштиту у Србији, али и међу њима има оних који су ипак наставили пут. РТС је проверавао ко се све задржава у Србији и ко су избеглице које одлучују да трајно остану.

Мајлис је рођена Београђанка – сасвим случајно. Мајка те девојчице напустила је Камерун у деветом месецу трудноће. О разлозима одласка од куће не говори јер се о последицама принудних бракова тешко говори на било ком језику. Данас, уз помоћ Комесаријата за избеглице и међународних организација, живи са ћерком у изнајмљеном стану.

"Од доласка овде знала сам да ћу остати, то ми није био план, али пошто су српски лекари спасили мој и живот моје бебе, коју сам родила овде царским резом, одлучила сам да останем у Србији", каже Нели Лауре Куђанг.

Има и оних који не планирају да остану у Србији, али док чекају наставак пута – раде, уче... Шабнам је у Београду већ осам месеци и овде иде у школу. Београд и не може да упореди с родним Кандахаром.

"Разлика је велика, девојчице су слободне, могу да иду куда год желе, уз некога могу свуда да се крећу. У Авганистану смо страховали од Талибана, тамо нема мира", каже Шабнам Араби.

Комесаријат је надлежан за интеграцију оних којима је додељена међународна заштита, а таквих није много. За њих, уколико познају српски језик, прави се појединачан план интеграције, обезбеђује и смештај.

"Крајем прошле године смо донели, тачније Комесаријат је донео уредбу о интеграцији, односно о укључивању миграната у друштвени, културни и привредни живот, тако да законски оквир имамо, један мали број миграната имамо, па у суштини ове године и тече интеграција једног малог броја лица, конкретно осам породица станује приватно и њима смо омогућили да имају тај смештај", наводи Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Иако имају помоћ државе, невладиног сектора и међународних организација, осећају колико су другачији и да уклапање у српско друштво није једноставно.

"На пример, док се возимо аутобусом, гледају у нашу косу, наше руке, коментарисали су, а углавном не знају да ја разумем српски и говоре свашта, а кад их питам о чему је реч, изненаде се и кажу: она говори српски", каже Нели Лауре Куђанг.

Већина миграната који тренутно бораве у Србији пореклом је из Авганистана, чак две трећине – следе Ирачани, Пакистанци, Сиријци и Иранци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво