Мештани у шабачким селима одлучују како се троши новац од пореза

Шабац је прва локална самоуправа у којој средства од пореза на имовину у селима не остају у градском буџету, него се преливају на рачун месних заједница. Како ће се трошити новац до сада су одлучивали чланови сеоског савета, а према најновијој скупштинској одлуци, питаће се сви мештани.

Ако плаћам и моје се паре од пореза враћају, хоћу и да предложим где да се уложе – каже мештанка Јевремовца, прва код које су дошли анкетари.

"Имамо разноврсна мишљења и изјаве", каже Милена Вучковски из Јевремовца.

"Наша обавеза је да уђемо у сваку кућу, да сваком домаћину понудимо могућност да гласа за оно што је најпотребније у њиховој месној заједници", наводи анкетар Светлана Марковић.

За месец дана анкетари ће посетити свако домаћинство у 51 месној заједници. Пријављивањем ће се направити нова база података, већинску вољу мештана потврдиће референдум.

"Не можемо да користимо постојеће базе података, типа бирачких спискова, зато што се, прво, не поклапају у потпуности, а друго закон о заштити података о личности, закон о бирачком списку нам то не дозвољава", каже Јелена Топаловић Петровић из локалне управе Шапца.

Могућност да одлучују о улагању имају сви пунолетни мештани, али и власници парцела. Ко се не пријави нема право гласа.

"Много је то добра ствар, јер ако грађани Богосавца дају средства, онда треба и да располажу са тим, али не појединци", истиче Милосав Селенић из Богосавца.

"Да се ово још мало путева асфалтира, да се допуни нешто, да се уради нешто у селу, не само да паре оду без везе", каже Драгорад Пајић из Добрића.

Миодраг Јеремић из Маова каже да, ако су села уређенија, више ће младих остати да живи на селу.

Добрић је прво село које је искористило своје паре. Од приспелих милион динара, одлуком савета Месне заједнице, уређен је центар села.

"Урадили смо бехатон на центру поред школског дворишта и школе, на центру поред дома, средили просторије дома које су биле у лошем стању, просторије месне канцеларије", наводи Драган Станчић, председник МЗ Добрић.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић напомиње да грађани све више уплаћују порез.

"Оно што ја могу да истакнем, а на шта сам посебно поносан јесте то да су грађани у претходне три године уплатили три пута више пореза на имовину од тренутка када смо почели да примењујемо одлуку. Првобитно је то било 36 милиона динара, сад смо дошли до 86 милиона, очекујемо у следећој години 107 милиона", истиче Зеленовић.

Где ће се паре уложити наредне године одлучиће мештани ове јесени у 24 села шабачког краја. Могу да гласају сви пријављени, а предлоге дају само они који плате порез.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи