Обештећење због одузете имовине од следеће године

Обештећење грађана којима је одузета имовина, а процењује се да их је око 20.000, која не може да се врати натурално, требало би да почне следеће године и то преко државних обвезница. За цео поступак обезбеђене су две милијарде евра.

Аграрна реформа, национализација, конфискација – први пут су одузеле имовину од њених власника. На неки начин, други пут узета је када је приватизована. У случају када су станови и пословни објекти откупљени или срушени, следи обештећење.

"Ако погледате оно што ја потражујем, БИП на Мостару – пет хектара, 'Стари млин' поред 'Бигза' – хектар, 'Моја банка' – то је сада турска амбасада. Ја бих волео да имам могућност да говоримо о тржишним вредностима, не арбитрарним, бирократским проценама", наводи Богдан Вељковић, председник Удружења грађана за повратак одузете имовине Београд.

Већ неколико година са Пореском управом процењује се имовина. Максимално, власник ће моћи да добије 500.000 евра. А колико ће ко добити – производ је основице обештећења и коефицијента који тек треба да се утврди. И тиме су власници незадовољни.

"У оквиру економске могућности државе, Србија има најбољу реституцију. Ево, западноевропске земље, можете њих да узмете, тамо су биле честе национализације и конфискације, додуше не идеолошког типа. Али после рата, рецимо, у Француској је било, власници великих компанија нису успели да поврате своју имовину, јер је њихов Врховни суд рекао да је одузимање било у складу са тадашњим прописима", каже Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

Агенција за реституцију до краја септембра послаће Влади процену имовине која не може да се врати.

"Држава ће издати обвезнице које ће доспевати на рок од 12 година са каматом од два одсто годишње. Прва обвезница треба да доспе у децембру 2018. године", објашњава Секулић.

Док се чека почетак обештећења, натурално враћање имовине је у завршној фази. Од поднетих готово 77.000 захтева, више од 60 одсто је решено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво