Високи Дечани на листи Унеска, а под заштитом Кфора

Средњовековни манастир Високи Дечани је први споменик на Косову и Метохији који је номинацијом државе Србије 2004. године уписан у Унесков регистар баштине. Две године касније, то културно добро уписано је и на листу споменика у опасности.

Настојатељ Манастира Високих Дечана, архимандрит Сава, игуман Високих Дечана наводи да је присуство цркве и српског народа на КиМ од изузетног значаја.

"Најважније је наше присуство овде јер док год је присуство наше цркве и нашег народа овде, нашег монаштва, не може нико ово да узме и одузме. Без обзира на то хоће ли се поново актуелизовати улазак Косова у Унеско или неће, мора да се предузму све потребне мере и да се питање заштите наше баштине дигне на још један виши ниво, по могућности у том бриселском процесу. Да без обзира на то шта ће бити сутра, ми не можемо знати у ком правцу ће ићи и да ли ће се Косово опет кандидовати и да ли ће можда проћи или не, мора да постоје јасне гаранције и правила да то не може да се одрази на наш идентитет, да не може да се одрази на нашу безбедност, на наша имовинска права и на евентуално мењање историје", објашњава архимандрит Сава.

Стефан Урош Трећи, у народу омиљени Свети краљ, саградио је Високе Дечане у време процвата српске средњовековне државе. То сведочанство наше прошлости и духовности јесте једини споменик на Косову и Метохији који даноноћно обезбеђују војници Кфора.

"Имали смо провокација, 2014. смо имали оне графите УЧК, ИСИС, па онда имали смо прошле године у јануару четворицу исламиста који су ухапшени испред манастира са оружјем. Зато је присуство Кфора и даље јако важно. Ми смо једини манастир, једини објекат Српске православне цркве на Косову и Метохији који има заштиту Кфора и то прилично јаку. Међународне мировне снаге врло озбиљно процењују ситуацију. Ситуација је овако мирна, нема неких наговештаја да ту може нешто посебно да се деси, али... Дакле није више само опасност од неких великих нереда који могу да се десе, него све више имамо и опасност од исламског фундаментализма", наводи архимандрит Сава.

Дечанско братство, свакодневно бројним иностраним делегацијама преноси да су Високи Дечани ремек-дело средњовековне архитектуре, а сликарство Вазнесењског храма илустрована Библија. О заштити тих културних и историјских вредности овог споменика брину српски баштинари.

"Ми имамо са Заводом за заштиту споменика културе Србије редовну сарадњу и ради се с времена на време, рађено је под окриљем Унеска, заштита фресака и с времена на време експерти долазе. Како косовско законодавство на то гледа. Они не признају српске институције овде, тако да ми ангажујемо експерте Завода за заштиту споменика културе Србије тако што их ми позовемо", наводи игуман Високих Дечана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи