Обнова КБЦ “Драгиша Мишовић” у септембру, Тиршове у октобру

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за подршку реконструкцији и изградњи клиничких центара Зорана Михајловић, изјавила је да би радови на обнови КБЦ "Драгиша Мишовић" требало да почну половином септембра, док ће извођење радова на санацији фасаде и тераса на објекту Универзитетске дечје клинике "Тиршова" почети у октобру.

Зорана Михајловић каже да је у току избор извођача за санацију и адаптацију главне зграде хирургије у КБЦ "Драгиша Мишовић" и да очекује да радови почну половином септембра.

"За УДК Тиршова покренут је отворени поступак јавне набавке и крајњи рок за предају захтева је 15. септембар, очекујем да након завршетка процедура, у октобру кренемо у реализацију пројекта", изјавила је Михајловићева на петој седници Координационог тела.

Потпредседница Михајловић је саопштила и да је изабрана локација између Ветеринарског факултета, ГАК Вишеградска и аутопута за изградњу нове зграде Универзитетске дечје клинике "Тиршова 2" и да ће до краја године бити завршена процедура којом би ова локација била формално одређена за ту сврху, с обзиром да је постојећи објекат у лошем стању, а да су потребе за даљим развојем дечје медицине велике.

"Наш циљ је да унапредимо просторне капацитете и развијамо нове процедуре лечења деце, како би оно било делотворније и боље", додала је Михајловићева.

Министар здравља Златибор Лончар указао је директорима клиничких центара да процедуре јавних набавки за медицинску опрему морају бити транспарентне.

"Клинички центри су слободни да изаберу опрему коју ће користити за лечење грађана, али та опрема мора бити набављена по најнижој цени у Европи у том тренутку", рекао је Лончар.

Михајловићева је изјавила да ће Координационо тело пружити сву потребну помоћ у вези са набавком опреме и том приликом извршити логичку контролу техничке спецификације.

Она је подсетила да ће се током 2017. и 2018. радити на реконструкцији свих седам клиника и да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које води, обезбедило 260 милиона динара за израду пројектно-техничке документације за свих седам установа и потписало уговор са Саобраћајним институтом ЦИП, што је предуслов за реализацију тих пројеката.

За радове на свих седам клиника обезбеђено је близу 100 милиона евра, од чега 70 милиона из кредита "Развојне банке Савета Европе", а остатак од Европске инвестиционе банке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво