Колико су матичне ћелије сигурне у иностранству

Директор Банке матичних ћелија "Cryo-Save" демантовао је наводе да се та банка затвара и да ће матичне ћелије њихових клијената из Србије нестати. Истиче да нема разлога за страх, те да постоји више опција да се матичне ћелије сачувају и у "кризним" ситуацијама.

Редакцији РТС-а јавили су се родитељи забринути због информације да се затвара банка у којој се чувају матичне ћелије њихове деце и да ће ти узорци нестати. Међу њима је и Ана Динић, која је пре шест година одлучила да сачува матичне ћелије своје ћерке.

"Мотив ми је био инвестиција у здравље. За не дај боже уколико некоме од нас буде требало, ако се разболи, да имамо један начин, једну опцију за оздрављење, односно лечење матичним ћелијама", каже Ана Динић, мајка троје деце.

Ипак, недавно је сазнала да се банка у којој је оставила матичне ћелије повлачи са тржишта Србије.

"Наравно да сам се забринула, желим да знам шта ће бити са матичним ћелијма моје ћерке. Сигурна сам да сви родитељи желе да знају шта ће бити. Сигурна сам да их многи нису користили, али желимо да знамо шта ће бити уколико је то истина", истиче Динићева.

А, истина је, тврде у тој банци, да се не затварају. Додају да послују у више од 30 земаља света, а у Србији више од 10 година.

"То је апсолутно нетачна информација. Ми немамо никакве планове за повлачење, нити је икада било говора о томе. То је кренула нека информација на неком веб-сајту", каже Зоран Пурковић из Банкe матичних ћелија "Cryo-Save".

Уколико би њихова банка у Србији и била затворена, уверавају да пацијенти немају разлога за страх.

"Прво би корпорација ускочила и новац инвестирала у то да се та банка сачува. Једна од опција би била да долази до спајања са другом банком или бисмо ми, у сагласности са родитељима, платили да се та маса пребаци у приватну или државну банку, коју бисмо ми финансирали до истека, а то је 20 или 25 година", навео је Пурковић.

За матичне ћелије се каже да су пеницилин трећег миленијума. Иако се користе у лечењу многих болести, стручњаци у будућности од њих очекују много више.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи