Oбележено 76 година злочина на Теразијама

Код споменика обешеним родољубима на београдском тргу Теразије положени су венци и одата пошта страдалима поводом 76. годишњице злочина над цивилима у Другом светском рату.

Државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, а венце и цвеће су положили и представници удружења која негују ослободилачке традиције.

На Теразијама су 17. августа 1941. године немачке окупационе власти обесиле на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

Тада су убијени радник Јован Јанковић, замљорадници Ратко Јевић и Велимир Јовановић, радник Светислав Милин и ученик Милорад Покрајац.

У спомен на суграђане, Град Београд је на Теразијама код Игумановљеве палате 1983. године поставио Споменик обешеним родољубима, дело академског вајара Николе Јанковића.

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић рекао је да је Влада Србије "максимално посвећена достојанственом сећању на све учеснике и догађаје из своје историје".

"Имамо преко 100 манифестација које на републичком нивоу држава обележава, такође и свака локална самоуправа из свог домена на својој територији обележава за њих значајне датуме из историје", рекао је Станковић.

Подсетио је да се Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања стара за више од 6.000 војничких гробаља, а од тога је и 582 у 42 земље.

"Ми смо максимално посвећени и из године у годину покушавамо да све доведемо у ред, да буде у пристојном стању", додао је Станковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи