Залихе крви у Београду за два и по дана, у Крагујевцу на минимуму

У овом тренутку Институт за трансфузију крви у Београду располаже двоиподневним залихама те драгоцене течности. Позив током викенда, подстакао је грађане да се одазову и дају крв. Ипак, у појединим установама због недовољних залиха и несташице одређених крвних група долази до одлагања операција.

Хитни пацијенти, они са преломима кичме, или они који су доживели саобраћајну несрећу или неку трауму, наравно не чекају, али, како су нам рекли у Институту "Бањица", ових дана пацијенти који очекују операцију кука, колена, тзв. планиране хладне операције, мораће да сачекају. 

"Сваког лета па и овог нешто више осећамо недостатак крви и он се манифестује одлагањем оперативних процедура", каже Зоран Башчаревић, директор Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица".

У Клиничком центру Србије, где се годишње уради више од 60.000 операција, ни лети нема предаха. Нажалост, због честих саобраћајних несрећа, и у Ургентном центру али и у другим клиникама више је пацијената. Ради се неометано захваљујући трансфузиолошкој служби коју имају.

"Последњих дана је било необично много хитних случајева, ми годишње имамо 60 пуцања аорти, шест руптура аорти месечно, а последњих месец дана оперисано је чак девет болесника, због драстичних временских прилика", каже Лазар Давидовић, директор Клинике за васкуларну хирургију.

Директор Клинике за кардиохирургију Светозар Путник рекао је да су увођењем нових хируршких техника приликом операција на куцајућем срцу смањили потребе за крвљу, употребом апарата који враћају крв пацијенету.

На тај начин, каже Путник, редуковали смо коришћење крви и трећини пацијената више није ни неопходна трансфузија након операције.

Начелница Службе трансфузиологије Опште болнице у Лозници Радмила Поповић наводи да су повремено имали пад резерви крви и то РХ негативне, али да су на време сигнализирали преко медија.  

Акције добровољног давања крви ових дана организују се широм Србије, а јуче је била у Крагујевцу. Срећом, одзив је био добар јер су и у том граду залихе крви на минимуму.

"Потребне су нам све крвне групе, ми покривамо огроман број становника, два милиона, шест општина. Велики број људи очекује да помогнемо, ми у овом тренутку нисмо спремни за то ако се даваоци не одазову", каже Мирјана Златић, трансфузиолог КЦ Крагујевац.

Статистика каже да је на сваких 100 секунди некоме потребна крв, а да је неопходно да у сваком тренутку имамо резерве, најбоље знају наши саговорници који су и редовни даваоци. Подсећамо, крв може да да свака здрава особа од 18 до 65 година, мушкарци на три месеца, а жене на четири.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи