Пољопривредници сабирају штету, када се очекују прве процене

Колику су штету усевима направили суша и град, то процењују Министарство пољопривреде и комисије локалних самоуправа. У општини Топола, под воћем је 14.000 хектара, а од извоза у Русију надали су се профиту од око 15 милиона евра. Сада траже помоћ да покрију губитке.

Уместо да се спрема за бербу и продају првокласних брескви и јабука на руском тржишту, породица Стевановић из Винче код Тополе, сабира штету. Воће им је ослабила суша, па докрајчио град.

"Сто посто је уништено, ни у какву прераду не може да иде", каже Верко Стевановић, воћар из Винче код Тополе.

У осам хектара воћњака уложили су 50.000 евра.

"Три хектара брескве по 20 тона, то је 60 тона робе, просечна цена је од 60 до 80 динара - то је огроман губитак кад се новчано прерачуна", каже Стевановић.

Повртарима није помогло ни наводњавање.

"Цистернама је дотеривана вода да се залива, имамо базен,", каже Гордана Ратковић, повртарка из Белосаваца код Тополе.

"На губитку сам по садашњим велепродајним ценама 15-20 хиљада евра", каже Радиша Драгићевић, повртар из Белосаваца код Тополе.

Кад се подвуче црта, штета у десетак села је 355 милиона динара. То показују прве процене општинске комисије. Највише је претрпела Винча. Зато из општине Топола траже помоћ. Значиле би и олакшице за оне који су се задужили.

"Да се репрограмирају пољопривредни кредити на годину дана да би људи могли да добију следећи род да плате главницу а сада да само покривају камату у овом периоду када су претпрели велике штете", каже председник СО Топола Драган Јовановић.

Помоћи се надају и на југу, али приморани су и на драстичне потезе. Драган Вељковић ће морати да прода стоку и да на јесен преполови засаде.

"То је једино решење, да продам нешто да купим храну док је још има на тржишту. Држава би могла да помогне, да пусти бар ове субвенције да би се нешто купило од те сточне хране", каже Драган Вељковић, пољопривредник из Ражња.

За пролећни мраз, сушу, па град држава има план - систем осигурања, наводњавања и противградње заштите. Али шта са овогодишњим губицима?

"Постоје правилници како се утврђује штета преко локалних самоуправа, скупићемо њихове информације и онда то сажети. Радићемо ми на томе, имаћемо сет мера, али много важније да не можемо само да радимо захватања из буџета и да ослобађамо пореза, морамо да радимо", каже  Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

"Уколико држава не буде из робних резерви интервенисала да заштити и потрошаче од високе цена и да ублажи губитке произвођача, може доћи до експлозије цена", каже Драго Цвијановић, аграрни аналитичар.

Првиредна комора Србије процењује да ће овогодишњи род бити мањи за 30 одсто, у односу на прошлогодишњи, рекордни. Агрономи саветују - време је да се мисли о јесењој сетви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи