За обнову и проширење школе у Звечки 1,3 милиона евра

Радови на реконструкцији и проширењу издвојеног одељења Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Звечки код Обреновца, требало би да почну до краја године, најавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Шарчевић са градоначелником Београда Синишом Малим и директорком Јединице за управљање пројектима Весном Вандић потписао Споразум о сарадњи на реализацији Програма модернизације школа, који поред реконструкције школе у Звечки која ће коштати 1,3 милиона евра, предвиђа и проширење капацитета Пете економске школе у Раковици.

У Звечки ће осим реконструкције постојећих учионица бити изграђени нови кабинети и фискултурна сала, а нове кабинете добиће и ученици економске школе у Раковици, а стари ће им бити реконструисани. Предвиђено је да ће радови у овој школи коштати 625.000 евра.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је споразум веома важан за град Београд, јер се ради о потпуној реконструкцији ОШ "Јован Јовановић Змај", али и изградњи четири нове ученионице и нове фискултурне сале и то су, како је рекао, први радови после после 30 година.

Подсетио је да је Град Београд прошле године уложио више од 230 милиона динара у разне адаптације, санације и унапређење основних и средњих школа на територији града, додајући да ће се са тим активностима наставити и ове године.

Према његовим речима, тренутно се ради реконструкција четири велике школе.

Како је истакао, у Бегаљици ће школа бити готова половином септембра, а радови трају и школама у Миријеву, Чукарици и Гроцкој.

"Радимо и на томе да за једну земунску школу обезбедимо новац", рекао је Мали.

Како је наведено, програм модернизације школа финансира се средствима Европске инвестиционе банке и започет је 2010. године, а до сада је реконструисано 100 школских објеката у целој Србији.

Тренутно су у току радови или примопредаја у 34 објекта, док је за 39, укључујући објекте у Звечки и Раковици, у току тендерска процедура. План је да се тендерска процедура оконча до новембра 2017. године.

Шарчевић: Ускоро са премијерком о погрешно обрачунатим накнадама

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће ових дана заказати састанак са премијерком Аном Брнабић на тему погрешно обрачунатих накнада за годишњи одмор просветара за 2014. годину и о стандарду и статусу просветних радника.

На питање новинара да ли ће вратити новац запосленима у просвети због погрешно обрачунате накнаде за годишњи одмор за 2014. годину, Шарчевић је подсетио да је тај проблем био и прошле године, те да је тада интервенисао, јер је било очигледно да је дошло до грешке.

"Влада је тада вратила новац у року од 15 дана", подсетио је министар.

Како каже, просветари су касно приметили и објавили да сличан проблем постоји и за 2014. годину.

"Ми већ три месеца са свим синдикатима истражујемо колико је сама информација тачна. У целу причу смо укључили и министарства финансија, државне управе, рада, лице за мирно решавање проблема и нико не може да одговори да ли то треба да се да", рекао је Шарчевић.

Ми немамо тај новац, да имамо дали бисмо га, поновио је министар и додао да ће имати састанак са премијерком вероватно ових дана на ту тему.

На наводе да су синдикати најавили тужбе како би спречили застаревање случаја, Шарчевић је рекао да на то свако има право.

"Сада имате једну потпуно чудну слику од које беже сви", рекао је Шарчевић додајући да се његово министарство трудило максимално да тај проблем реши те да и даље не бежи од тога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара