НУНС, НДНВ и Медија центар: Судски потврђено да је Тасовац прекршио закон

Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) и Медија центар Београд поздравили су пресуду Управног суда у Нишу, којом је поништена прошлогодишња одлука тадашњег министра културе и информисања Ивана Тасовца да порталу "Јужне вести" из Ниша додели мањи износ од онога који је предложила стручна комисија.

Удружења су у заједничком саопштењу навела да је суд утврдио да је министар прекршио закон и медијским организацијама супротно предлогу конкурсне комисије, ускратио подршку за реализацију предложених пројеката.

"У пресуди се констатује да образложење, у том тренутку министра у техничком мандату, којим је измењен предлог комисије, 'не садржи правне прописе и разлоге' и да су у питању 'уопштено дати разлози', што је у складу са нашим уверењем и више пута изреченим ставом да је у питању чисто политичка одлука којом су кажњени медији и организације који су имали и имају критички однос према власти", пише у саопштењу.

Како се истиче, те организације су најдрастичније оштећене, јер су им одузета целокупна средства, али су кажњени и неки други "нережимски" медији, поред Јужних вести, којима је износ значајно умањен.

Асоцијација онлајн медија (АОМ) саопштила је да је пресуда Управног суда у Нишу, којом се поништава прошлогодишња одлука бившег министра културе Ивана Тасовца да порталу Јужне вести додели мањи износ од онога који је предложила конкурсна комисија, још један доказ да је Тасовац том одлуком прекршио и "обесмислио" Закон о јавном информисању и медијима.

АОМ у саопштењу подсећа да је тадашњи "технички министар" Тасовац, и поред противљења стручне јавности, донео одлуку којом је изменио девет предлога стручне комисије за подршку медијским пројектима, тако што је некима одобрио мање новца, некима више, а некима у потпуности укинуо подршку.

У саопштењу АОМ подсећа да је Тасовац озбиљно довео у питање медијске реформе, чији се смисао заснивао на драстично умањеном учешћу представника власти у распоређивању средстава намењених јавном интересу у сфери јавног информисања.

Према оцени АОМ-а, последице тог случаја морале би да доведу до јачања улоге конкурсне комисије и потпуног минимизирања утицаја извршне власти на њен рад и одлуке.

Управни суд поништио је крајем јуна одлуку да порталу Јужне вести из Ниша додели милион динара, саопштило је јуче Удружење новинара Србије.

Суд је, у пресуди у коју је УНС имао увид, Министарству наложио да о томе поново одлучи, као и да Јужним вестима накнади трошкове управног спора у износу од 26.290 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи