НСЗ: Најмања незапосленост у последњих 25 година

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже за РТС да до краја године очекује значајно смањење незапосланости и да би било добро када би она била 11, 12 одсто. Додаје да је статистика на евиденцији Националне службе за запошљавање забележила најмању незапосланост од 1992. године.

Зоран Мартиновић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да очекује нижу стопу незапослености крајем другог квартала.

"Крајем овог месеца биће званичних резултата, али сам сигуран да ће, што се стопе незапослености у другом кварталу тиче, она бити нижа. Најповољнија стопа незапослености била је 13 одсто крајем прошле године и очекујем сада да буде испод тога", каже Мартиновић.

Додаје да је статистика на евиденцији Националне службе за запошљавање забележила најмању незапосланост од 1992. године.

"На евиденцији је сада 638.000 незапослених. Последњих неколико година, тачније послење три, четири, бележимо позитивне трендове на тржишту рада", напомиње Мартиновић.

Каже да је први квартал увек најнеповољнији, а да у другом опада незапосленост чему доприносе и сезонски послови.

"У летњим месецима смањење незапослености се осећа у пољопривреди, грађевинарству, трговини, угоститељству. Има доста рада на црно али има и пријава на обавезно социјално осигурање", каже Мартиновић.

Истиче да је прошле године незапосленост била 13 одсто.

"До краја године очекујем да се забележи значајно смањење незапосланости, а били бисмо задовољни кад би била 11, 12 одсто. То би било охрабрујаће и показало би да смо на добром путу и да је оживело тржиште рада", напомиње Мартиновић.

Каже да на евиденцији НСЗ има 900 људи из ИТ сектора.

"Они се кратко задржавају на нашој евиденцији и тржиште рада захтева ову струку, то је дефицитарно занимање. Успели смо да преквалификујемо око 1.440 лица у ИТ област", објашњава Мартиновић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво