Кад замиришу кувани парадајз и ајвар

Лесковачки крај је познат повртарски центар. Парадајз и паприка само у пластеницима гаје се на више од хиљаду хектара. Захваљујући сталном наводњавању, овогодишњи род паприке и парадајза биће добар, кажу произвођачи. Цене на пијацама у Лесковцу су приступачне, па се већ кренуло са припремом зимских специјалитета.

Чим замирише кувани парадајз, значи да је почело припремање зимнице. Флаше су већ напунили кечапом, у казану се крчка љутеница. Посла је на претек, каже Стевица Марковић из Брестовца, члан Удружења "Лесковачки ајвар". Све што произведе испоручи тржишту.

"Цена је прихватљива, тако да могу да се припремају ти производи где парадајз чини основу, као што су знам пинџур, љутеница", каже Стевица Марковић.

Аутохтона сорта паприке – куртова капија, од које Стевица спрема заштићени лесковачки ајвар, тек је почела да црвени. Упркос тропским температурама, очекује добар род. За брање стиже почетком септембра. Ајварка из пластеника на пијацама ће бити за десетак дана.

"Tо ће бити око две и по, до три хиљаде тегли, можда ће се нешто у међувремену променити. Надам се да ћу имати ту количнину паприке да прерадим", додај Стевица.

Биће паприке али и парадајза у изобиљу. Рано ујутру и увече Ненад улази у пластенике и бере сочне, црвене плодове. Купаца има, каже. Годишње произведе 20 тона парадајза.

"Добра је година. Стално наводњавамо, имамо систем кап по кап. Заштиту на време радимо", истиче Ненад Радовановић, произвођач из Брестовца.

Пуне су и тезге на лесковакој зеленој пијаци. Килограм парадајза је од 30 до 40 динара. Паприке – жуте и зелене – коштају три динара по комаду. На кванташкој пијаци продају се у џаковима, парадајз у гајбама. За 10 килограма парадајза треба издвојити од 100 до 250 динара.

Бобан Ђорђевић већ је почео са припремом куваног парадајза.

"То помало узимају, не узима се нешто на велике количине, мислим за кућне потребе. Накупци већ узимају више", каже Иван Тончић, произвођач из Стајковца.

Паприке и парадајз производе се на 4.000 хектара у Јабланичком округу. Годишње са плодних њива и из пластеника на пијаце широм Србије, али и на страно тржиште, иде 90.000 тона парадајза и око 60.000 тона паприка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи