Обележен национални празник Буњеваца у Суботици

Свечаношћу у Градској кући у Суботици и предајом хлеба од новог брашна од стране бандаша и бандашице председници Буњевачког националног савета, Сузани Кујунџић Остојић, облежен је "Дан дужијанце 2017", национални празник буњевачке националне мањине.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је на свечаности да славећи Дан Дужијанце, Буњевци славе најузвишеније људске вредности, а то су, како је навео, марљивост, истрајност и поштен рад, те да показују да су те вредности уграђене у темељ постојања и идентитета Буњеваца. 

"Истовремено, показујете и како се чува сопствена традиција. Та традиција широком спектру војвођанске разноликости даје посебну, изузетно раскошну нијансу, а очување и развој те разноликости као целине, али и сваког њеног сегмента, укључујући и буњевачки, један је од трајних приоритета Покрајинске владе", рекао је Милићевић.

Он је подсетио да ће 2018. године бити обележен јубилеј - 100 година од присаједињења војвођанских области Краљевини Србији.

"Учинићемо то заједно, баш онако како су Срби и Буњевци, у бурном новембру 1918, стајали раме уз раме и заједно донели историјски изузетно важне и далекосежне одлуке на које смо и данас поносни", навео је Милићевић и честитао у име Покрајинске владе Буњевцима национални празник.

Обележавање једног од четири национална празника буњевачке националне заједнице почело је у јутарњим сатима мисом у Фрањевачкој цркви, настављено је поворком до центра града где је одржано традиционално Велико буњевачко коло, а завршено је свечаном академијом у Градској кући.

У оквиру обележавања Дана дужијанце, положени су венци на споменик Блашку Рајићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво