Рај за љубитеље коња надомак Ваљева

Коњички спорт у Србији развијен је више од коњичког туризма. Да би унапредили и једну и другу област, Београђани Данијела Сарић и Владан Дамјановић уредили су ранч у клисури реке Градац код Ваљева, који привлачи све више заљубљеника у природу и коње, не само домаћих, већ и из других крајева света.

Ранч по угледу на такозване "хорсвиле" у богатим земљама, Данијела Сарић и Владан Дамјановић направили су у селу Белић надомак Ваљева због лепоте клисуре реке Градац и Ваљевских планина. Енглеске приплодне кобиле овде имају одличан третман, јер је један од циљева да се постигну што бољи резултати у галопском спорту.

"Базирао сам се на сопствени узгој енглеског пунокрвног коња галопера јер сматрам да је то могуће, да је то изводљиво код нас. Пошто не можемо да предвидимо светске трендове, изузетно је скупо, покушаћемо да направимо код нас тог коња који ће нас представљати у Европи на тим галопским тркама", каже председник КК "Ластин пут" Владан Дамјановић. 

Заљубљеници у те племените животиње могу да уче јахање, а они мало искуснији да уживају у јахачким турама у клисури реке Градац.

"Први пут сам овде села на коња и научила да јашем. После седам дана кренула сам на теренско јахање и веома сам захвална инструктору што ми је пренео то знање", каже Марија Вићентијевић из Москве.

На ранчу је и пансион за коње других власника. Сарићева и Дамјановић упослили су готово све суседе: за бригу о коњима, у школи јахања, за набавку и припремање домаће хране.  

"Не можете нигде као у Ваљевским планинама, а то је потврдио исто један Швајцарац, искусни јахач, да јашете без престанка, да вас нико не пресреће, да јашете по реци, поред насељених кућа, да вам изађу људи да вам понуде слатко, шећер. А странци кажу да је, рецимо, од Рајца до Медведника, Соко-града, најлепши предео који су видели од Атине до западне Немачке", истиче сувласник ранча Данијела Сарић.

Коњички туризам у ваљевском крају је у успону. Сарићева и Дамјановић су препознали да је предуслов за то хармоничан однос између коња, људи и природе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара