Шабић: Видео-надзор у психијатријским установама да буде законит

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић апеловао је на министра здравља Златибора Лончара да се видео-надзор у установама психијатријског типа уводи и да функционише на законит начин, а да пацијентима буде обезбеђен хуман однос.

Повереник је претходно обавио надзор над спровођењем Закона о заштити података о личности на Клиници за психијатрију КЦС, а након што је део запослених изнео примедбе на етичке, стручне и правне импликације обраде података о личности путем видео-надзора.

У представци упућеној Поверенику део запослених је навео да је посебно значајно питање користи таквог надзора над пацијентима у односу на могуће нежељене појаве, наводећи као пример да се такав надзор не спроводи на ВМА јер психијатри о томе имају негативан став.

Повереник у писму министру наводи да је у поступку надзора, а по представци дела запослених, утврђено да су камере система видео-надзора постављене у свим просторијама у којима бораве пацијенти, укључујући собе, просторије за дневни боравак, просторије за радну терапију и ходнике, чак, што је посебно деликатно, и у унутрашњости тоалета.

Као сврха овакве обраде наведена је безбедносна превенција, спречавање самоповређивања, спречавање да пацијенти другим лицима нанесу повреде и заштита имовине Клиничког центра, а потом и доказивање у случају инцидентних догађаја, док је као правни основ за видео надзор наведен Закон о приватном обезбеђењу.

Повереник, међутим, оцењује да је директно супротна том циљу чињеница да нико од медицинског особља у реалном времену не прати слику са камера нити је за то задужен.

Проблемнатичан је и правни основ, тврди Повереник, а с обзиром да пацијенти нису претходно упознати са видео-надзором, а да Клинички центар не поседује акте који се односе на процену ризика.

Провером током надзора у претходне две године Повереник је у више психијатријских установа уочио врло неусклађену и разнолику праксу у вези с видео-надзором, па тако у писму министру здравља помиње да, за разлику од ВМА, у којој се видео-надзор не врши, у неким другим установама, попут Специјалне болнице за психијатријске болести "Свети врачеви" у Новом Кнежевцу, видео-надзор се спроводи.

Међутим, пацијенти су претходно упознати са постојањем система, а медицинско особље континуирано прати слику са камера, напомиње Шабић, те додаје да су у тој болници камере постављене у деловима објекта у којима су смештени пацијенти који су опасни по себе и околину, са акутним стањима, као и нови пацијенти за које је потребна посебна процена, док друге просторије нису под видео-надзором, посебно не оне чије би снимање представља грубо задирање у приватност.

Повереник сматра да је нужно обезбедити закониту, сврсисходну и уједначену праксу, увек имајући у виду чињеницу да пацијенти са менталним сметњама у складу са Законом о заштити лица са менталним сметњама имају и задржавају, у свим конкретним околностима, право на хуман третман и поштовање достојанства укључујући и право на приватност, и очекује од министарства предузимање мера којима ће то бити обезбеђено.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво